20 Şubat 2008 Çarşamba

Hamile kadınlar için 8 önemli nokta


Hamilelik kadın yaşamında en önemli evrelerden biri. Sağlığınıza özen göstermeniz gereken bir dönem... Günlük yaşamda karşılaşabileceğiniz sorunlar için önerileri okuyun...


İlaçlar
Her ne olursa olsun, herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışmalı, alacağınız ilacın doğurganlığınız üzerinde olumsuz etkisi olmadığından emin olmalısınız.
Egzersiz
Bir başka önemli konu, düzenli ve hafif egzersiz yapmaktır. Kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için, hamilelik öncesinde fizik kondisyonunuzu en iyi düzeye getirmeniz şarttır. Eğer hafif egzersizin ötesinde bir beden eğitimi programı uygulayacaksanız, mutlaka önce doktorunuza danışmalısınız. Herhangi bir kramp veya kanama geçirirseniz, egzersize son vermelisiniz.
Alkol
Fazla alkollü içki, hem eşiniz hem de sizin üzerinizde hamileliği geciktirici etki yapacaktır. Bu nedenle, alkollü içkileri tümüyle bırakmasanız da, önemli ölçüde azaltmalısınız.
Sigara
Sigara ve benzeri tütün ürünleri de hamilelik ihtimalini azaltmaktadır. Çünkü tütün sperm ve yumurtayı hasara uğratabilmekte ve nikotin doğurganlığınızı kontrol eden hormonların düzeyini etkilemektedir.
Beslenme yaşama alışkanlıkları
Hamilelik öncesi sağlık programınızın en önemli konularından biri, eşinizle birlikte, lifli yiyecekler bakımından zengin, yağ oranı düşük dengeli bir beslenme rejimi uygulamanızdır. Yeterince vitamin ve mineral alabilmek için taze sebze ve meyveye beslenmenizde geniş yer vermeli, bol süt içmelisiniz. Yaşadığınız yerde direk x ışınlarına, toksit kimyasallara karşı tedbirli olmalısınız.
Folik asit
Sağlık uzmanları, hamileliğe hazırlanan kadınların hazırlık döneminden hamileliklerinin 12. haftasına kadar her gün 0.4 mg folik asit almalarını önermektedir. Eczanenizden rahatça alabileceğiniz folik asit, bebeğinizin Spina Bifida ve benzeri omurga ve omurilik sorunlarıyla doğma riskini yüzde 70 oranında düşürecektir. Folik asit, yeşil yapraklı sebzelerde, esmer ekmekte ve tahıllarda da bulunur.
Rubella (Kızamıkçık)
Kızamıkçık aşısı olup olmadığınızı mutlaka doktorunuza kontrol ettirmelisiniz. Hamileliğiniz sırasında bu virüse yakalanırsanız çocuğunuzun sağır, kör veya akli melekeleri eksik doğma ihtimali yükselir. Eğer daha önce kızamıkçık aşısı olmadıysanız, doktorunuz bu aşıyı mutlaka yapacaktır. Aşınızı yeni olduysanız, hamile kalmak için hiç değilse üç ay geçmesini beklemelisiniz.
Toksoplazma
Cenini beyin hasarlarına yol açarak ciddi biçimde etkileyebilecek, hatta anne karnında ölümüne yol açabilecek bu enfeksiyon türü genellikle kedi ve benzeri evcil hayvanların dışkısından, tükürük ve benzeri salgılarından bulaşır. Bu nedenle, eğer evcil hayvan besliyorsanız, lazımlıklarını temizlerken mutlaka eldiven takmalısınız. Yine aynı nedenle, bahçe veya saksı çiçekleriyle uğraşırken de eldiven kullanmanız şarttır

0 yorum: