18 Şubat 2008 Pazartesi

Ayak şişmesi, ayak ağrısı

Topuk Ağrısı

Yürüyünce,topuklarımız sürekli ve güçlü bir şekilde yere vurur.Topuk vucudun ağırlığını destekleyecek kadar ve basıncı absorbe edecek kadar güçlü olmalıdır. Topuk’da ağrı oluştuğunda, Rahatsız edici bir durum ortaya çıkar ve atılan her adım bir problem olur,böylelikle yürüyüşünüzü etkiler.

Topuk ağrısı ve gerçekler,

Değişik Topuk Ağrıları vardır.En çok rastlanan:Topuk Dikeni (plantar fasciitis);Topuk Bursiti ve Topuk çıkıntısıdır.

SEMPTOMLAR

TOPUK DİKENİ: Ayaktayken ağrı çoğalır,özellikle sabah yataktan ilk kalkıldığında.Çok rastlanır,ancak 40 yaş üstü grupta daha sık görünür.Topuk’da gözle görünen bir şey yoktur ,sadece lokal olarak topuğun ortalarında derin bir acı hissedilir.

TOPUK BURSİTİ:Ağrı ,ayak bileği hareket ettikçe topuğun arkasında hissedilir.Achilles Tendon’un her iki tarafında şişlik olabilir.Yada topuk yer ile temas ettikçe derin bir ağrı hissedebilirsiniz.

TOPUK ÇIKINTISI (HEEL BUMPS):Topuğun arkasında sert çıkıntılar olarak görülür.Ayakkabı üzerine sürttükçe acı verir.

TEDAVİ

TOPUK DİKENİ:Yumuşak topuk yastıklarının pek faydası yoktur.İlk etapta Podiatrist’iniz hassasiyeti azaltmak için topuk yastığını önerebilir. İkinci etapta Podiatrist’iniz özel tabanlık (orthotic) tavsiye eder .Ayak daha efektif bir şekilde çalışır, böylelikle ligamentlere olan stresi azaltır ve ağrının tekrarını azaltır. Ağrı devam ederse Doktorunuz tarafından kortizon iğnesi gerekebilir veya ilerki safhalarda ameliyat.

TOPUK BURSİTİ:Podiatrist’iniz sürtünmeyi engellemek için gerekli sargıları ve bandajları uygulayacaktır .Bu işlem yapılarak enflamasyon yatıştırılır.Enfeksiyon varsa Doktorunuz size uygun antibiotiğin reçetesini yazacaktır.

TOPUK ÇIKINTISI:Uygun ayakkabıyı giyerek ayağınız rahata kavuşacaktır.Deri ayakkabı ve çizme/bot giyilirse daha rahat olunur.Ağrı devam ederse,ameliyat gerekebilir.

0 yorum: