20 Şubat 2008 Çarşamba

Babalar da aşerir

Aşerme, bulantı ve kusma, kokuya karşı hassasiyet gibi belirtilerle kendini gösteren "gebelik sendromu"nu sadece anne adayları değil, baba adayları da yaşıyor

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ümran Sevil ve Yüksek Hemşire Gülay Dal tarafından 150 gebe ve eşiyle yapılan araştırma, baba adaylarında ilginç sonuçlar ortaya koydu.

Araştırmada, hiçbir fizyolojik temel yokken baba adaylarının gebelik sırasında, somatik semptomlar (herhangi bir organik ya da fiziksel nedene bağlı olamadan ortaya çıkan bedensel şikayetler) yaşaması olarak tanımlanan ''gebelik'' ya da ''couvade'' sendromu yaşadıkları belirlendi.

Katılımcı baba adaylarının yüzde 58.7'sinde endişe hali, yüzde 28'inde yorgunluk ve çok uyuma, yüzde 26'sında diş veya diş eti ağrısı tespit edilirken, yüzde 23.3'ü de sık idrara çıktığını belirtti.

Yine 13.3'ünde kokulara karşı hassasiyet, yüzde 12.7'sinde keder hali, yüzde 11.3'ünde bazı gıdalara karşı aşırı istek, yüzde 4'ünde bulantı ve kusma, yüzde 3.3'ünde de stres ve sinirlilik tespit edildi.

BELİRTİLER 3 VE 4'ÜNCÜ AYLARDA
Araştırmayı yorumlayan Gülay Dal, gebeliğin baba adayında da ilk olarak ruhsal değişiklikler, ileri durumlarda da bedensel belirtilerin ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.

Ruhsal değişikliklerin temelinde baba kimliği kazanmakla artacak olan sorumlulukların yaratacağı kaygıların yattığını belirten Dal, bu endişelerin, baş veya bel ağrısı ya da gebelik sendromu olarak gelişebileceğini ifade etti.

Doç. Dr. Ümran Sevil de, erkeklerdeki belirtilerin en belirgin olarak gebeliğin 3 ve 4'üncü aylarında yaşadığını kaydederek, baba adaylarına da gebelik ve doğum döneminde yaşanacak sorunlar hakkında bilgi verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Her muayenede babanın bulunmasının sağlanması ve ebeveynsel rollerini bulmada yardımcı olunması gerektiğini belirten Doç. Dr. Sevil, ayrıca bu dönemde yaşadığı sağlık problemlerinin de sorulması gerektiğini ifade etti.

0 yorum: