11 Şubat 2008 Pazartesi

Böbreklerinize iyi bakın

Organizmanın her türlü atık ürünü böbrek atardamarının içinde geçen kanla karışıyor. Depremzedelerin birçoğunun çeşitli börek rahatsızlıklarına yakalanması ve tedavi altına alınmasıyla birlikte, böbreklerin hayati önemi bir kez daha kendini göstermiş oldu.

Vücudumuzdaki her hücre atık maddeler üretiyor ve bunlar kanda birikiyor. Bu atıklar hızla ortadan kaldırılması gereken zararlı maddeler olarak tanımlanıyor. Organizmanın dengesini ve bu zararlı maddelerin atılmasını sağlayan temel fonksiyonlar, böbrekler ve üriner sistem tarafından gerçekleştiriliyor.

Üre, asit ürik, mineral tuzlar ve su, toksik maddeler, amonyak, klor, potasyum: Böbreklerden her şeyden geçiyor. Organizmanın her türlü atık ürünü böbrek atardamarlarının içinden geçen kanla taşınıyor. Nefronlar, yani filtre yerine geçen biyolojik elemanlar sayesinde kan sıvısı temizleniyor ve yeniden dolaşıma konuluyor.

Her kalp atışında, toplam kanın yaklaşık dörtte birinin pompalandığı söylenebilir. 1 saatte 5 litrelik kanın tamamı, vücutta en azından 20 kere dolaşıyor. Yani her 60 dakikada yaklaşık 100 litre kan temizleniyor.

Su dengesinin önemi
Böbreklerin ikinci fonksiyonu ise oldukça önemli: Organizmanın su dengesini muhafaza etmek. Eğer organizma çok kuruysa beyin ve böbreküstü bezinden salgılanan bazı hormonlar idrardan daha fazla su elde etme için emir veriyor. Eğer çok fazla likit varsa, daha sulandırılmış bir idrar üretiliyor. Yani 3 litre su içince daha çok idrar çıkartıyoruz. Sıcak bir ortamdaysa, çok terlediğimiz için idrar oranı da azalıyor.

Nefronlar
Nefronlar, böbreğin filtre hücreleri olarak tanımlanabilir. Sayıları iki organda bir milyon adet civarında olan nefronların en olağanüstü tarafları, çok küçük olmalarına karşın, bütün vücudun kanını temizlemeleri. Ayrıca idrarla atılan su ve tuz miktarını da ayarlıyorlar.

Sidik torbası
Sidik torbası çok elastik bir yapıya sahip olduğu için, idrar yoluyla dışarı atma gereksinimi hissetmeden önce, yarım litre sıvı depolayabiliyor. Küçük çocuklarda ise sidik torbasının fonksiyonlarının kontrolü gelişmemiş oluyor.

Yalnızca birkaç yıllık alıştırma sonrasında tuvaletini yapmak, istem dışı bir güdüden çıkarak bilinçli bir harekete dönüşüyor.

Bir yetişkinin günlük idrar hacmi, yarım litreden iki litreye kadar değişiyor.

0 yorum: