3 Şubat 2008 Pazar

Piramitten şaşmayın

Piramitten şaşmayın
Hepimiz huzurlu, mutlu bir yaşamı arzularız. Bunun için ihtiyacımız olan en önemli şey ise sağlıktır. Dengeli ve yeterli bir beslenme, sağlığımızın vazgeçilmez koruyucusudur.

Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir. Ders kitaplarından ve ansiklopedilerden hatırladığımız besin piramidi, bize doğru beslenmenin yollarını öğreten bir kılavuz niteliği taşır. Beslenme piramidi beş ana besin grubundan oluşur: Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller. Vücudumuzun gereksinimimiz olan enerjiyi üretebilmesi, hücrelerimizin düzenli çalışabilmesi ve yenilenebilmesi için piramide uygun bir beslenme düzeni oluşturmalıyız. melisiniz.

Beslenme piramidinin kullanılışı basittir. Karbonhidratlar gibi sıklıkla tüketmemiz gereken gıdalar geniş olan en alt bölümde yer alırken, tuz gibi mümkün olduğu kadar az tüketmemiz gereken gıdalar küçük olan en üst bölümde gösterilir. Böyle bir beslenme düzeni, kilo vermenizi de kolaylaştıracaktır. İyi planlanmış dengeli bir yemek şunlardan oluşmalıdır:

* Yüzde 20-30 oranında yağ
* Yüzde 10-20 oranında protein
* Yüzde 50-70 oranında karbonhidratlar






Karbonhidratlar: Ana besin maddelerinden biri olan karbonhidratlar, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu enerjinin üretilmesinde etkilidirler. Sağlıklı bir beslenme için siyah ekmek, kuru baklagiller, bezelye, patates, mısır gibi kompleks karbonhidrat alımının fazlalaştırılarak, şeker, beyaz ekmek gibi basit karbonhidratların da azaltılması gerekmektedir.

Proteinler:

Vücudun en etkili kalori yakıcı bölümü olan kas dokusunu güçlendiren proteinler, büyüme, gelişme ve kemiklerin sağlamlığı açısından son derece önemlidirler. Daha dengeli ve kaliteli protein alımı için kırmızı eti az tüketmeye çalışıp, baklagiller, kuruyemiş ve beyaz et gibi gıdalara öncelik vermek gerekmektedir.

Yağlar:

Enerji veren, bazı vitaminlerin taşınmasını sağlayan yağlar, hormon üretimi ve depolanmasında rol oynarlar. Zararlı kolesterolü artıran hayvansal yağları (doymuş yağlar) daha az tüketmeye özen göstermeli, bunun yanında zeytinyağı gibi bitkisel yağları (doymamış yağlar) daha fazla tüket

0 yorum: