3 Şubat 2008 Pazar

Kadınlarda idrar kaçırma, depresyon nedeni

Kadınlarda idrar kaçırma, depresyon nedeni
Kadına özel rahatsızlıklardan biri olan idrar kaçırma, en önemli depresyon nedenlerinden biri...

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof.Dr. İsmail Mete İtil, bir araştırmada Türkiye'de kadınların yüzde 17'sinde idrar kaçırma sorunu saptandığını bildirdi. En az yarısının utandığından ya da çaresiz olduğunu sandığından doktora gitmediği belirten İtil, "Her 5 kadından 1'inin derdi. Tedavi olup iyileşeceğine, depresyona giriyor, depresyon ilacı kullanıyor. Dünyada depresyon ilaçlarının en fazla kullanıldığı hasta gruplarından biri bunlar" dedi.



Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Sekreteri Prof. Dr. İtil, kadınlara özgü hastalıklardan 'idrar kaçırma' sorununa dikkat çekti.

İdrar kaçırma sorununun kadının yaşam kalitesini ileri derecede düşürüp depresyona sevk ettiğini, öldürmeyip sürekli rahatsız ettiğini belirten İtil, "Sorun yaş ve menapozla artıyor ama her yaş grubunda görebiliyoruz. Yaşlılığın doğal bir parçası olarak görmemelidir, tedavisi var" diyerek şunları söyledi:

"İdrar kaçırmaya özellikle rahim, mesane sarkmaları, zorlu doğumlar, yaş, menapoz etkileri, daha önce geçirilmiş rahim ameliyatları, karın içi basıncı artıran durumlar (kabızlık, şişmanlık, kronik öksürük) zemin hazırlıyor. Hastane bazlı yapılan bir çalışmada Türkiye'de kadınların yaklaşık 17'sinde az ya da çok oranda idrar kaçırma olduğu saptandı. Bunların birçoğu bu sorununun halledilemeyeceğini zandederek doktora gitmiyor ya da utandığından en yakınlarına bile sorununu açamıyor. Kişinin sosyal ve hijyenik durumunu bozan bu durum kadınları depresyona sürüklüyor. Dünyada depresyon ilaçlarının en fazla kullanıldığı durumlardan bir tanesi, idrar kaçırmadır."

Prof.Dr. İtil, iki tip idrar kaçırma olduğunu söyledi. Prof.Dr. İtil, birinci tipin öksürükle, gülmeyle, yürümekle, egzersizle olduğunu, bu rahatsızlığın mesane boynuna uygulanan lokal anesteziyle bile yapılabilen sentetik askı operasyonuyla tedavi edildiğini kaydetti. Sık sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, tuvalete yetişememe gibi belirtilerle karakterize olan ikinci tip idrar kaçırma sorununun ilaçla tedavi edildiğine dikkat çekti. Prof.Dr. İtil, "Bir kadının günde 8 kez idrar yapması normalken bunlar günde 20-25 kez hatta daha fazla idrar yapıyor. Bu kadının yaşamını kısıtlıyor.

Örneğin uzun süren yolculuğa çıkamaz, eğer alışveriş merkezine gidecekse tuvaletlerin yerini bilmek, sinemaya gittiyse kapının kenarına oturmak zorunda kalmak gibi bütün hayatını alt üst eden bir sorun haline gelir. Eşiyle de cinsel sorunlar yaşar, ilişki sırasında idrar kaçırır, seksüel hayatı, sosyal hayatı bozulur.

Bunlar çözümsüz değil. Bu tip idrar kaçırmada da günümüzde son derece etkili ilaçlar ve fizik tedavi yöntemleri kullanılıyor. Hangi tip idrar kaçırma olduğunun ayırt edilmesi için ürodinami testlerin mutlaka hastaya uygulanması gerekir. Tıbbi tedavi görecek hastanın ameliyat olması, ameliyat olması gereken hastanın tıbbi tedavi görmesi son derece yanlıştır. Sorunları daha da artırır. Doğru teşhis ve uygun tedavi deneyimli kişilerce yapılmalıdır.

Hastalar sorunlarını doktorda açmaktan çekinmemelidir. Bunun tedavi edilir bir hastalık olduğunun bilincine varmalı, yaşlılığın doğal bir parçası olarak görmemelidir" diye konuştu.
21 yaşında da 80 yaşında da ameliyat ettikleri hastaları bulunduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. İtil, geç yaşta ameliyat olan hastalarının bu sorunu yıllarca boş yere çektiklerini gözlemlediklerini söyledi. Prof.Dr. İtil, şu önerilerde bulundu:

"Ameliyat sonuçları başarılı. Aynı gün hasta idrarını yapabiliyor, uzun süre sonda kalmasına gerek kalmıyor. İdrar kaçırma ile birlikte mesane, rahim sarkması varsa mutlaka tedavi edilmeli. Özellikle yaz aylarında açık giysiler giyiliyor. İdrar kaçıran hastalar pet kullanmak zorunda kalıyor, pet kullanmıyorsa giysisinden belli olma korkusu yaşıyor. İlaç tedavisi ise en az 6 ay süreyle veriliyor, hastanın durumuna göre doz azaltılarak ya da çoğaltılarak 1-2 yıllık uygulanıyor. İlaçların en önemli yan etkisi ağız kuruluğu, başka bir önemli etkisi yok ama hastaların dertlerinin çaresi olduğunu bilip hekime başvurması önemli."


Kadınlarda idrar kaçırma

0 yorum: