11 Şubat 2008 Pazartesi

Kadınların tarihteki izleri

Yaptıklarıyla tarihde iz bıraktılar. Toplumu ileriye taşıdılar. Kadınların yollarını açtılar. Şimdi kadınlar, onların açtığı yoldan ilerliyorlar…

Josephine Baker: Panama asıllı tiyatro oyuncusu, mükemmel fiziği ve yeteneğiyle büyük başarı kazandı. Daha 20 yaşındayken bir tiyatro oyunu yönetti.

Lucie Aubrac: İkinci Dünya Savaşı sırasında tutuklanan kocasını kurtarmak için verdiği mücadeleyle adını duyurdu. Dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Sorbonne’da eğitim aldı.

Jacqueline Auriol: Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından Vincent Auriol’un kızı. Süslü salonları bir kenara itip sade bir hayat seçti. 1947′de ses hızını aşan ilk kadın pilot oldu.

Simone Beauvoir: Feminizmi başlatanlardandır. Kadın hakları ve kadının toplumdaki yeri konulu romanlarıyla ün kazandı.

Jane Campione: Yeni Zelandalı. Genç yaşta yazdığı senaryolarla adını duyurdu. Birçok ünlü filmin senaryosuna imza attı.

Colette: Tiyatro oyunculuğu ve roman yazarlığı yaptı. Fransa’nın en büyük ödülü “Legion D’Honneur” ödülünü kazandı.

Marie Curie: Dünyaca ünlü fizikçi… Kemoterapinin temellerini attı. 1903′te Nobel Fizik Ödülü’nü kazandı.

Sonia Delaunay: Ressam ve dekoratör. Asrın en uzun süren dekor ürünleri sergisini yaptı.

Alice Guy: Sekreter olarak başladığı iş yaşamında hızlı bir ilerlemeyle film yönetmenliğine kadar çıktı. Komedi alanında başarılı eserler yarattı.

Ella Fitzgerald: 1934 yılında katıldığı bir dans yarışmasında keşfedildi. Daha sonra çok başarılı bir pop ve Jazz şarkıcısı oldu.

Helena Rubinstein: Dermatolog ve diyetisyenlerle yaptığı çalışmalar sonrasında güzellik uzmanı oldu. Kendi adına çıkardığı güzellik malzemeleri bir numaraya oturdu.

Natalie Sarraute: Yeni Roman akımını benimseyenlerdendir. Ağır psikolojik romanlar yazdı. Dili geliştirmeye büyük önem verdi.

Madeleine Vionnet: Ünlü bir modacı. Marliene Dietrich, Winsdor Düşesi gibi ünlü isimleri uzun yıllar giydiren isim oldu.

Virginia Woolf: Edebiyatla ve edebiyat için yaşayan biriydi. Kendi gazetesini çıkarıyordu. İngiltere’de psikanaliz romanını ilk yayımlayanlardan biri oldu.

ASIL adı Lesley Hornby. O, tığ gibi ince bacakları, mini eteği, buğulu gözleri ve bebeksi hâliyle podyumların ilahı oldu. 1.69 metre boyunda ve sadece 49 kiloydu. Kompleks yaptığı kilosu ona ün ve para getirdi.

Para kazanmak için çalıştığı kuaförde, Nigel Davis tarafından keşfedildi. Nigel, onun her şeyini yeniledi. Sıra ona bir isim bulmaya gelmişti. Uzun uzun düşündükten sonra en uygun ismin, İngilizce’de çubuk, dal anlamına gelen “twig”den, TWIGGY olacağına karar verdi.

O günden sonra Twiggy, ELLE, Vogue, Harper’s Bazaar gibi dünyanın en ünlü dergilerinin kapak kızı oldu. Mankenlikten sonra şarkıcılık, müzikal ve sinema oyunculuğu da yaptı. El attığı her işte başarısını kanıtladı. Her zaman medyadan uzak bir hayat sürmeyi tercih etti. Podyumların gelmiş geçmiş en ünlü mankeni olarak da tarihe geçti.

0 yorum: