11 Şubat 2008 Pazartesi

Taciz en çok lafla yapılıyor

Adli Tıp Enstitüsü tarafından 1000 kişi üzerinde yapılan araştırma, cinsel şiddetin ülkemizdeki boyutlarını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, erkekler de kadınların cinsel tacizine maruz kalıyor. Erkeğe ve kadına yönelik cinsel şiddette ilk sırayı ise “laf atma” alıyor.

Kadın ve erkek toplam 1000 kişiyle görüşülerek yapılan araştırma, ülkemizde ne tür davranışların cinsel şiddet olarak algılandığını, bu davranışların kadın ve erkeklere, ne derece rahatsızlık verdiğini, cinsel şiddet eylemlerinin hangi oranlarda gerçekleştiğini, kimler tarafından, nerede, ne zaman uygulandığını ortaya koyuyor. Araştırmaya katılanların 700′ü kadın, 300′ü ise erkek.

Adli Tıp Enstitüsü Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı Başkanı M. Fatih Yavuz ve hemşire Zehra Kayı tarafından yapılan araştırmada, sosyo-demografik özellikleri belirlemeye yönelik soruların yanında, cinsel tacize ve cinsel saldırıya ait 18 soru mevcut. Kadın katılımcıların yaş ortalaması 21.8, erkek katılımcıların yaş ortalaması ise 22.3.

Katılımcıların tamamının üniversite öğrencisi ya da mezunu olduğu araştırmaya katılan kadınların yüzde 84′ü, erkeklerinse yüzde 40′ı cinsel tacize ve saldırıya maruz kalmış.

Teşhircilik
Saldırıların gerçekleştiği yer olarak ilk sırada “saldırganın evi” yer alıyor. İkinci sıradaki yer ise “mağdurun evi”. Sanılanın aksine saldırının “ıssız bir yerde” gerçekleştiği eylemlerin oranı ise yüzde 10′u geçmiyor. Araştırmaya göre, kadınlarda görsel şiddet türlerinden teşhirciliğe maruz kalma oranı çok yüksek. Her beş kadından biri, bir şekilde teşhircilik eylemine maruz kalmış. İkinci sıraya ise cinsel içerikli dokunma alıyor.

Cinsel suçlar
Yine bu çalışmalarda cinsel suçlar içinde çocuklara yönelik oran yüzde 19. Hem kız, hem de erkek çocuklarda cinsel şiddete maruz kalma yaşı ise 6, hatta 5 yaşlarına kadar iniyor.

Erkeklere yönelik cinsel taciz eylemlerinde eylemi gerçekleştiren kişilerin çoğunluğu kadın! Erkekler erkekleri taciz etmiyor. Saldırganların büyük çoğunluğu ise genellikle tanıdıklar, hatta yakın tanıdıklar.

Cinsel şiddete başvuran kişilerde ilk sırayı sevgili düzeyinde erkek arkadaş alırken, ikinci sırada nişanlılık veya sözlülük ilişkisi, üçüncü sırada da ensest ilişki türleri bulunuyor.

Laf atma, açık konuşma, açık telefon, röntgencilik, teşhircilik, cinsel ilişki izletme, ırza geçme gibi cinsel şiddet türlerinde olayı ispatlama zorluğundan mağdurlar adli makamlara başvurmuyorlar.

Adli makamlara güvenmeme ise şikayette bulunmamanın ikinci sebebi. Gerek kadın, gerek erkek için önemsenmeyen ve bu yüzden adli makamlara iletilmeyen cinsel şiddet türü ise laf atma. Kadınların büyük çoğunluğu bu durum kanıksamış.

0 yorum: