11 Şubat 2008 Pazartesi

Tecavüzden zevk alınmaz

Hukukçulara, psikologlara, doktorlara, tecavüze uğrayanlara sorduk ve şu yanıtı aldık: “Tecavüz bir suçtur ve hiç kimse bir suçun kurbanı olmak istemez.”

Tecavüz konusunda yapılan araştırmalar, toplumun bu olguya bakışını ortaya koyuyor. Ancak uzmanlar, toplumdaki genel kanı ile, tecavüz vakalarının sanık ve mağdurlarının gerçek kimlikleri arasında büyük fark olduğunu ortaya koyuyor. İ.Ü. Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı uzmanlarından Doç. Dr. Şevki Sözen, toplumumuzda, özgür yaşayan, modern giyimli, gece tek başına sokağa çıkan, bara giden kadınların, tecavüze uğrama olasılığının daha yüksek görüldüğünü söylüyor. Ne varki, yaptıkları araştırmalara göre, tecavüze ya da saldırıya uğrayan kadınların yaşları, eğitimleri ve giyim tarzları çeşitlilik gösteriyor. Yani, okula gitmek üzere evinden çıkan bir lise öğrencisi de, başörtülü bir kadın da, mini etekli bir kadın da tecavüze uğrayabiliyor.

“Tecavüzcüler” ise, her zaman saçı sakalına karışmış, işsiz, saldırgan yapıdaki erkekler değil. Tecavüze kalkışanlar; her gün karşımıza çıkan sıradan görünümlü, hatta uysal, ılımlı ve uyumlu olarak tanımlanabilecek yapıdaki erkekler. Yaşları ise 16′dan 78′e kadar çıkabiliyor ama ağırlıklı olarak 30-50 yaş grubuna dahiller. Ayrıca tecavüzcüler arasında bekar erkeklerin yanı sıra evli ya da düzenli cinsel ilişkisi bulunan erkekler de var. Tecavüzcüler, aileden bir erkek olabileceği gibi yabancı da olabiliyor.

Kadın neler yaşıyor?
Tecavüze uğrayan kadınlar öncelikle çok utanıyorlar. Toplum tarafından kendilerinin de suçları, tecavüz olgusuna katkıları varmış gibi düşünüleceğinden ötürü çok utanıyorlar. Erkek doktora muayene olmak istemiyorlar. Erkek korkusu daha muayene safhasında başlamış oluyor. Bu, “Travma Sonrası Stres Bozukluğu” adı verilen sorunun başlangıcı. Tecavüze uğrayan kadın psikolojik tedavi görse bile, tüm yaşamı boyunca erkeklerle kuracağı cinsel ve diğer ilişkilerde çok zorlanır. Mağdurları en fazla etkileyen olaylardan biri de tecavüzü kanıtlamak için aynı olayı üst üste defalarca anlatmak zorunda kalmaları.

Hukukçu görüşü: “Kadınlar çaresiz”
* Avukat Hülya Gülbahar, tecavüze uğrayan kadınların kimseye güvenmediğini söyleyerek olayı hukuk açısından değerlendirdi:

“Dışlanacaklarını düşünüyorlar. Çünkü bu kadınlar kendilerinin yargılanacaklarını çok iyi biliyorlar. Kadınlar çok çaresiz. Hem de bu şiddeti açığa çıkartıp, saldırganın cezalandırılmasını istediklerinde kendilerinin daha büyük bir şiddete maruz kalacağı korkusunu duyuyorlar.

* Onları tecavüzcünün cezalandırılması için bir şeyler yapmaya ikna ettiğimiz zaman ilk tepki karakoldan geliyor: ‘Ailen duyarsa ne olur, sana nasıl bakarlar,’ diyerek vazgeçiriyorlar kadını.

* Yargılamada da sorunlar var. Travma hâlâ delil olarak kabul edilmiyor. Tecavüze uğrayan kadının ispat etme sürecinde çok büyük destek alması gerekiyor ama böyle bir destek yok. Kadının bunu yaşadıktan sonra, tecavüze uğradığını ispat etmesi gerekiyor. Tam tersi erkek yapmadığını ispat etmeli.”

Psikiyatrist görüşü: “Bu bir şiddettir”
* Psikiyatr Nihat Kaya, ecavüzden zevk alması tıbben söz konusu olamaz. Bu olay, bir şiddet olayıdır, bir kişinin şiddetten zevk almasını beklemek yanlış olur. Tecavüz kişinin özüne, benliğine saygısızlıktır. Bu yüzden o kişiye karşı nefret duygusu gelişir.” diyor.

* Tecavüz sonrasında, tecavüze uğrayan kadınlar erkeklere karşı güvensizlik duyuyor. Rahat ilşki kuramıyorlar, yüzde 90′ında ilk gece probleme neden olan tecavüz, ayrıca cinsellikten soğuma ve haz alamama gibi problemlere neden oluyor. Genellikle karşı cinsle sağlıklı bir ilişki kuramıyorlar.

* Ayrıca tecavüz gibi şiddetli bir travma sonrasında stres bozukluğu gündeme geliyor. Hatırladıkça kişi o anı tekrar tekrar yaşıyor. Şiddetli korku, şaşkınlık, panik hâli, bayılmalar, saçını başını yolmalar, kendini yerlere atmalar görülebiliyor. Uyku düzeni bozulabildiği gibi, rüyalarında bu olayı görme durumu gerçekleşebiliyor.

* Zamanla bu olaya maruz kalmış kişide, depresyon ve kendini suçlamalar başlıyor. Suçlamalarla birlikte kişinin kendine yönelik agresyonu yani öfkesi artıyor ki bu da intihar nedeni olabiliyor. Bunun yanı sıra tecavüze uğrayan kadın travma sonrası tecavüz edene duyduğu öfkeyi dışa vuramayınca öfkesini kendine yönlendirebiliyor.”

0 yorum: