8 Şubat 2008 Cuma

Vücudun güzelliğini bozan tüyler

Kadınların vücutlarında görülen aşırı tüylenmeden kurtulmak için, sebeplerini ve tedavi yöntemlerini bilmek gerekiyor.

Cilt güzelliğini bozan pek çok faktör var. Bazı nedenlerle kadınların vücudunda görülen tüylenmeler de bunlar arasında. Tüylenmenin nedenleri araştırılırken önce hormon testleri yapılıp, kandaki androjen ve diğer hormonların seviyeleri belirlenmelidir. Ayrıca yapılan ultrason incelemesi ve özel radyolojik incelemeler ile varsa yumurtalık veya böbrek üstündeki tümörler tesbit edilmelidir. Vücudundaki tüyler artan insanların mutlaka doktora görünmesi gerektiğini söyleyen Doktor Murat Taşdemir, aşırı tüylenmenin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlatıyor:

Normal kıl büyümesi: Kıllar, derinin altında ‘folikül’ adı verilen kökten büyür ve kıl derinin üzerinde kalan kısmı alındığı halde kökü durduğu sürece büyümeye devam eder. Erişkinlerde iki tip kıl bulunuyor. Birincisi kadının yüzünde, göğüslerinde bulunan ince, renksiz ve kısa olan kıllar. İkincisi ise, hem kadın hem de erkeklerin başında, koltuk altında ve cinsel bölgelerinde bulunan sert, uzun ve koyu renkli kıllar. Ön kol ve bacakların dizden aşağılarındaki kılların sayısı hormonal durumdan bağımsızdır.

Yüzde ve vücutta tüylenme: Kandaki androjenlerin (erkeklik hormonu) artması, tüylenmeyi ortaya çıkarır. Androjenler, ince, zayıf ve kısa olan tüylerin, sert uzun kıllara dönüşmesine neden olur.

Menopoz: Kadınların menopoz dönemlerinde, yumurtalıklardan östrojen (kadınlık hormonu) sentezi azaldığı halde, androjen sentezi devam eder. Bu da, kıllanmaya neden olabilir.

Genetik: Annesinde aşırı tüylenme olan kişilerde görülme olasılığı yüksektir.

İlaçların yan etkileri: Erkeklik hormonları veya androjenik özellikler gösteren ilaçlar alan kişilerde aşırı tüylenme görülebilir.

Polikistik over hastalığı: Yumurtalıklarda kist oluşup, erkeklik hormonlarının fazlaca üretilmesine neden olur. Aşırı tüylenme, düzensiz yumurtlama, adet düzensizlikleri, kısırlık ve şişmanlık görülür.

Yumurtalık tümörleri: Androjen salgılayan tümörler aşırı tüylenme yapar.

Adrenal bozuklukları: Androjenler böbrek üstü bezinde de üretilir. Böbreküstü bezlerin büyümesi fazla androjen üretilmesine ve aşırı tüylenmeye neden olur.

Tıbbi tedavi: En çok doğum kontrol hapları kullanılır. Bu haplardaki östrojenler, karaciğerde androjenlere bağlanarak onların etkisini azaltır. Diğer bir ilaç olan ‘Spiranolakton’ androjenlerin ciltteki etkisini engeller. Böbrek üstü bezlerinin hastalıklarına bağlı aşırı tüylenmenin tedavisinde ise kortizon kullanılır. Son yıllarda GnRH analogları denilen bir grup ilaç ile yumurtalıklardan androjen salınımını engellenerek aşırı tüylenme tedavi ediliyor. Hormon tedavisi ile de yeni tüy çıkması engellenir. Önceden çıkan tüyler hormon tedavisi ile dökülmez, tedavinin bitiminden sonra epilasyon uygulanarak yok edilir. Hormon tedavisine başlandıktan sonra ortalama 1-2 yıl sonra ilacın dozu azaltılarak tüylenmenin tekrarlaması halinde ilaca devam edilir.

0 yorum: