3 Şubat 2008 Pazar

Uzun yaşamın sırrını biliyor musunuz

Uzun yaşamın sırrını biliyor musunuz?, vitamin ve mineral tablosu
Enerjimizi, güzelliğimizi hatta yaşamımızı borçlu olduğumuz vitamin ve mineraller konusunda neler biliyoruz? Dilerseniz 'Vitamin ve Mineral Tablosu' nu inceleyin!
Vitamin ve Mineral Tablosu


Vitamin ve mineraller konusunda bilmek istediğiniz her şey...

Adı


Yararları


Eksikliğinde


Fazlalığında


Nelerde bulunur?







A Vitamini




-Antioksidan özelliği vardır, serbest radikallerin olumsuz etkilerini engeller

-Vücut dokularını yeniler

-Cildi güzelleştirir

-Bağışıklık sistemini güçlendirir

-Bazı kanser türlerine karşı korur






-Gece körlüğü, gözde kuruma

-Deride kuruma

-Kemik ve dişlerde bozukluk






-Baş ağrısı

-Kusma

-Deride sarılık




Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, ıspanak, domates, kayısı, şeftali, deniz ürünleri, karaciğer, süt ve süt ürünleri, yumurta









D Vitamini




-Kemik gelişimi ve kemiklerin güçlenmesi

-Kalsiyumun kas içinde taşınmasında etkilidir




-Kemiklerde yumuşama ve çeşitli kemik bozuklukları




-Kan içindeki kalsiyum miktarının artması

-Böbrek rahatsızlıkları

-Kabızlık

-Bulnatı

-Kusma




Deniz ürünleri, karaciğer, yumurta, süt ve süt ürünleri





E

Vitamini






-Antioksidan özelliği vardır

-Anemiyi önler

-Hücre ve dokuları dış etkenlerden korur

-Kanserden koruyu etkisi vardır




Kesin olarak bilinmiyor




-Baş ağrısı

-Kaslarda güçsüzlük

-Yorgunluk




Bitkisel yağlar, deniz ürünleri, kuruyemişler, yumurta













B1 Vitamini






-Hücrelerin, sinir ve sindirim sisteminin işleyişi için gereklidir

-Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesini sağlar






-Sinir ve sindirim sistemi bozuklukları

-İştahsızlık

-Yorgunluk

-Kilo kaybı

-Mide bulantısı

-Adale ağrıları




Diğer B vitaminlerinin alımını olumsuz etkiler




Buğday tohumu, ciğer, yerfıstığı, bezelye, kuru üzüm, portakal, kuru fasulye



























B2 Vitamini




-Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde yardım eder






-Deride kuruma ve çatlama -Görme problemleri

-Işığa duyarlılık

-Yeme güçlüğü






B1 ve B6 vitaminlerinin emilimini engeller




Ciğer, yağsız süt, yoğurt, tavuk, ıspanak









B3 Vitamini




-Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde yardım eder

-İştahı artırır, hazmı kolaylaştırır

-Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder




-İshal

-Ağızda yaralar

-Aşırı eksikliğinde pellegra hastalığı




-Ülser

-Karaciğer fonksiyonlarını bozabilir

-Yüksek kan şekeri ve ürik asit görülür

-Kalp atışlarını bozabilir






Tavuk, sombalığı, yerfıstığı, bezelye, patates



B6 Vitamini






-Yiyecekleri vücudun kullanımına hazırlar




-Depresyon

-Ağız kuruluğu

-Ciltte kaşıntı






Ender olarak görülür


Muz, tavuk ve balık, patates, ceviz







Folik Asit






-Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur

-Büyüme ve gelişmeye yardım eder






-Anemi

-Hücre bölünmesinde sorunlar

-Dişeti kanamaları




Aşırı dız çinko emilimini engelleyebilir




Tavuk ve hindi, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, greyfurt, muz











C Vitamini






-Direnci artırır

-Yara ve iltihaplara karşı etkilidir

-Dişetlerinin sağlığını korur

-Damarları güçlendirir






-Dişetlerinde kanama

-Yorgunluk ve iştahsızlık

-Yaraların geç iyileşmesi






-Eklemlerde şişme

-Böbrek taşı oluşumu

-İshal




Portakal, yeşil biber, çilek, brokoli, greyfurt, domates

























Kalsiyum






-Kemik ve dişlerin oluşumu için gereklidir

-Kanın pıhtılaşmasını sağlar

-Sinir sistemi ve kasların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur






-Çocuklarda raşitizm

-Kemiklerde yumuşama

-Osteoporoz






-Böbrek taşları

-Yumuşak dokularda yüksek yoğunlukta kalsiyum

-Kas ve mide krampları




Süt, yoğurt, peynir, badem, brokoli





Fosfor






-Sağlıklı kemik oluşumu için gereklidir

-Besinleri enerjiye dönüştürür






Çok ender rastlanır




Kandaki kalsiyumu düşürür




Baklagiller, yağsız yoğurt, tavuk, süt, tonbalığı, yumurta sarısı







Demir






-Hemoglobinyapımı için gereklidir

-Kanda oksijen taşınmasını sağlar






-Yorgunluk

-Güçsüzlük

-Baş ağrısı

-Nefes darlığı

-Anemi






Karaciğerde ve pankreasta zehirli birikim




Ciğer, kırmızı et, kuru kayısı, ıspanak, kuru fasulye





İyot






-Tiroit bezlerinin normal fonksiyonu için elzemdir






Guatr




Bozuk tiroit fonksiyonları




İyotlu tuz







Çinko






-Sindirim sistemi ve metabolizmaya gereklidir

-Alkolün karaciğerdeki zehirli etkisini giderir






-Yaraların yavaş iyileşmesi

-Çocuklarda yavaş büyüme

-Anemi






-Kusma

-Mide ağrısı

-Hamilelerde erken doğum




Hindi eti, ciğer, kuru fasulye







Selenyum






-Kırmızı kan hücreleriyle hücre zarlarını korur

-Romatizmaya neden olan bazı maddeleri ortadan kaldırır






Kesin olarak bilinmiyor




-Mide bulantısı

-Mide ağrısı

-İshal

-Yorgunluk

-Saç ve tırnaklarda hasar




Sakatat, deniz mahsulleri, yumurta

0 yorum: