9 Şubat 2008 Cumartesi

Çocukların yüzde 90′ı diş sorunuyla yaşıyor

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve Signal işbirliği ile yapılan çalışmalar sonucu ilkokul çağındaki çocukların yüzde 89.9′unda diş sağlığı problemi olduğu ortaya çıktı.

2005-2006 öğretim yılı boyunca İstanbul’un çeşitli sosyo-ekonomik bölgelerindeki ilkokullarda yürütülen Signal Dentibus araştırmasının Antalya’da düzenlenen Türk Pedodonti Derneği 11. Bilimsel Kongresi’nde açıklanan sonuçlarına göre, İstanbul’da 14 ilkokulda ve 6-12 yaş arasındaki 8.579 çocuk üzerinde uzman hekimler tarafından bir yıl boyunca yapılan ağız-diş sağlığı muayenesi sonucu, çocukların yüzde 89.9′unda çürük, yüzde 43.8′inde diş eti kanaması problemleri tespit edildi.

Şimdiye kadar en az bir kez diş ağrısı çekmiş çocukların oranı yüzde 76 olarak ortaya çıkarken, hiç diş hekimine gitmemiş çocukların oranı 29.1 olarak belirlenmiş.

Araştırma kapsamında kontrol edilen çocukların;

* Yüzde 67.2’sinin diş çürüğü şikayeti olduğu,

* Yüzde 43.8′i dişeti kanaması şikayeti olduğu,

* Yüzde 76’sının şimdiye kadar en az bir kez diş ağrısı çekmiş olduğu,

* Yüzde 28.8′inin diş hekimi korkusunu dile getirdiği ve kız çocukların erkek çocuklara göre diş hekiminden daha fazla korktuğu belirlendi.

Sonuçların değerlendirilmesi
İÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin çocuk diş hekimliği uzmanları, araştırmanın pek de iç açıcı olmayan sonuçlarını özetle şöyle değerlendirdi:

“Bu araştırma sonucunda görülmektedir ki, çocukların ağız-diş muayenelerinin yapıldığı bu araştırma sonucunda görülmektedir ki, çocukların ağız-diş sağlığına ilişkin yaklaşımları, bilgi düzeyleri ile aynı paralellikte değildir ve çocukların ağız-diş sağlığına ilişkin uygulamalarda yeterli olmadıkları gözlenmiştir. Ortaya çıkan rakamlar, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği ideal rakamlardan hayli uzaktır ve 6-12 yaş çocuklarının çok büyük bir kısmı, 2000 yılına sorunlu dişlerle ve ağız sağlığı problemleriyle girmek durumundadır.”

0 yorum: