3 Şubat 2008 Pazar

Moda şişmanlatıyor

Moda şişmanlatıyor!
Son yılların modası düşük bel pantolonlar, bel çevresindeki yağ dokusunu artırarak çeşitli sağlık sorunlarına neden oluyor.

Prof. Dr. Cemil Dalay, dünyada olduğu gibi kadın, erkek, genç, hatta çocuk yaşlarda bile herkesin bel çevresi kalınlığının hızla arttığının gözlendiğini belirtti.
Dalay, estetik cerrahiye başvuran hastaların önemli bölümünün yakınmasının bel çevresindeki bölgesel kalınlaşma olduğunu ifade ederek "Bu kalınlaşmada en büyük etkeni giyim tarzı oluşturuyor" dedi.
Yaklaşık 40-50 yıl öncesindeki giyim tarzını hatırlayabilenler, bunları Türk filmleri ya da eski fotoğraflarda görme fırsatı bulanların, bel bölgesindeki inceliği kolayca fark edebileceklerini ifade eden Dalay, şunları söyledi:

"1950-60 yıllardaki Türk kadınlarında olduğu gibi ince bele sahip olmak isteyenler giyim tarzını gözden geçirmeli. Çünkü, son yılların modası düşük bel pantolonlar bel çevresinde yağ dokusunu artırıyor. Bir de bu düşük bel modası öylesine abartılıyor ki özellikle kadınların pantolonları neredeyse sadece iki bacaktan ibaret gibi görünmekle kalmayıp, aynı moda eteklerde de görünüyor. Artık sadece göbek altı değil neredeyse göbeğin tamamı açıkta kalıyor."

Dalay, modayı takip etmenin önemli olduğunu, bundan hiç kimsenin kendisini alıkoyamayacağını ifade ederek "Ancak, en azından vücut estetiğini bozan giysilerin yanı sıra zaman zaman da olsa vücudu toparlayıcı giysiler tercih edilmeli. Bel bölgesini kavrayan tarzda giysiler tercih edilmeli ya da medikal bel korseler kullanılmalı" dedi.

Bel çevresinin serbest bırakılmasının, burada yağ birikintisinin artmasına neden olmakla kalmayıp, kişinin bu kalınlaşmanın farkına bile varmamasına yol açtığını vurgulayan Dalay, şunları kaydetti:

"Uzun süre düşük bel pantolon giyimi bel çevresindeki kalınlaşmaya bağlı olarak estetiğin yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına da neden oluyor. Çünkü, bel bölgesindeki yağlanma diyabet, kalp-damar hastalığı ve yüksek tansiyona davetiye çıkarıyor."

Dalay, bilim çevrelerinde "Metabolik sendrom" olarak adlandırılan bel bölgesi kalınlığının Türkiye'de 20 yaşın üstündeki her 3 kişiden birinde görüldüğünü belirterek, "Yetişkinlerde, erkekler için 94 santimetre, kadınlar için 80 santimetre sınır kabul ediliyor. Bu nedenle hem estetik hem sağlık için bel bölgesindeki yağlanmaya karşı önlem alınmalı" diye konuştu.

0 yorum: