9 Şubat 2008 Cumartesi

Büyük göğüslerde kanser riski çok

Küçük göğüslü kadınlara müjde! Yapılan araştırmalar, küçük göğüslü kadınların, meme kanserine yakalanma riskinin iri göğüslülere oranla daha az olduğunu ortaya koyuyor. Son yıllarda trend, büyük göğüslü kadınların lehine döndü. Yuvarlak hatlar, dahası dolgun göğüsler “moda” oldu. “Moda”yla yakından ilgilenen küçük göğüslü kadınlar da hezeyan halinde plastik cerrahların kapısını aşındırdı. Kısa zamanda milyonlarca kadın iki adet silikon göğüs protezine sahip oldu.

Kampanya devam ediyor
Ameliyatların hızla artması, komplikasyonları ve tartışmaları beraberinde getirdi. Sağlıksız yapılan ameliyatların, yanlış bakımların, aşırı büyütmenin faturası ise silikona çıkarıldı. Birkaç silikonlu kadında göğüs kanserinin ortaya çıkmasıyla da yafta yapıştırıldı: “Silikon, kanser yapıyor.”

Amerika’da silikon protezli kadınların ünlü plastik cerrahlara ve silikon üreten firmalara dava açmasıyla, silikon maddesi mercek altına alındı. Ünlü firmalar yıllardır silikonu araştırıyor. Araştırmalardan çıkan sonuç ise hep aynı: Silikon kanser yapmıyor.

Silikonun aklanmasının ardından başta Amerika olmak üzere dünyada, silikona geri dönüş söz konusu. Geçtiğimiz günlerde yazdığımız gibi Türk doktorları da, tüm protezlerin arasında silikonu tercih ettiklerini söylüyorlar.

Zaten bugünkü konumuz silikonun aklanması değil. Tüm araştırmalarda olduğu gibi, bu araştırmalar da ilginç “yan” sonuçlar doğurdu. Bunlardan biri de büyük göğüslü kadınlarda meme kanseri riskinin daha fazla olduğu.

“Doğal” büyüklük
Silikonun kanser yapıp yapmadığı konusunda yürütülen çalışmalar, protez kullanan kadınlarda kanser riskinin düşük olduğunu gösterdi. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Plastik Cerrah Opr. Dr. Fevzi Yavaş, bunun açıklamasının çok basit olduğunu söylüyor: “Dünyada toplumlar arasında kanser riskleri farklıdır. Örneğin Amerika’da kalın bağırsak kanseri çok fazladır. Meme kanseri ise, Japonlar’da daha az. Çünkü Japon kadınlarının memeleri küçük. Bundan şu sonuç çıkıyor: Kansere yol açan meme dokusunun az olması, potansiyel kanser riskini düşürüyor.”

Erkekte de olabilir
Dr. Yavaş, şu gerçeği de vurguluyor: “Erkeklerde meme kanseri azdır. Çünkü meme dokusu az. Göğüste ne kadar glant, yani meme dokusu varsa, meme kanseri olma riski daha fazladır. Ama erkeklerde de az da olsa, meme kanseri vakalarına rastlanıyor. Özellikle meme dokusu büyük olan erkeklerde ortaya çıkıyor. Aynı şekilde çok büyük göğüslü kadınlarda bu risk daha da artıyor.”

Alınan göğsün yerine yenisi…
Kanser nedeniyle meme dokusunu kaybetmiş kadınlara, artık silikon protezler uygulanıyor.

Meme dokusunu kanser nedeniyle kaybetmiş kadınlar bunu, büyük bir eksiklik olarak algılayabiliyorlar. Ama bu, çözümsüz bir durum değil. Bu durumlarda plastik cerrahi devreye giriyor.

Protez yardımıyla kadına yeni bir göğüs yapmak mümkün. Gelişen ameliyat teknikleriyle meme ucu bile yapmak mümkün. Ya diğer meme ucundan ya da vajina çevresinde bulunan koyu renkli deriden alınan parçayla eksik meme ucu tamamlanıyor. Dr. Fevzi Yavaş, meme kanseri nedeniyle göğsü alınmış kadınlara silikon protezler kullanılarak meme yapıldığını söyleyerek devam ediyor:

“Bunda ilginç bir paradoksal çelişki varmış gibi görünüyor. Ama değil, çünkü artık silikon meme protezlerinin kanserojen olmadığı saptandı.”

0 yorum: