8 Şubat 2008 Cuma

20 kötü alışkanlık

“Ben yapmam” demeyin, mutlaka sizin de farkında olmadan, bilmeden yaptığınız hatalar vardır. Bu kötü alışkanlıklar, dış görünüş kadar sağlığımız için de zararlı. Bunlardan bir an önce kurtulmaya bakın.
Oje sürmekten tutun da makyaj silmeden yatmaya kadar bir sürü hata yapıyoruz. Aslında hatadan da öte, kötü bir alışkanlık. Sonuç: Hem sağlıksız, hem de kötü bir görünüm. Bilerek veya bilmeyerek yaptığımız bu kötü alışkanlıklardan kurtulmanın yolları da var. Sağlığımıza ve güzelliğimize verdiğimiz zararı bilirsek, kurtulmamız daha kolay olur.

CİLT
Uzun süre güneşlenme: Korunmadan uzun süre güneş altında yatmanın zararlarını hemen hemen herkes biliyor artık. Biliyoruz ama yine de yapmaya devam ediyoruz. Cilt kanserinden, lekelere kadar birçok yan etkisi olan uzun süreli güneşlenme, ancak yüksek koruma faktörlü kremlerle zararsız hale getirilebilir.

Güneş kremleri: Tabii bunlar da doğru kullanıldığı takdirde cildimize faydalı oluyorlar. Kremi, güneşe çıkmadan 20 dakika önce yüzünüze yaklaşık bir çay kaşığı, kollarınıza bir tatlı kaşığı, bacaklarınıza ise daha fazla miktarda sürmelisiniz.

Fazla krem: Peeling yaparken ya da krem sürerken dikkat etmediğimiz bir başka nokta ise “ne kadar” sürdüğümüz. “Fazla sürmenin ne zararı olabilir ki!” diyenler ileride cilt problemleriyle karşılaşabilir. Krem nedeniyle nefes alamayan, sürerken yaptığımız darbeler nedeniyle de zarar gören cildimiz daha da hassaslaşır.

Dudak ısırmak: Endişeli, heyecanlı bir anımızda hemen dudaklarımızı yemeye başlarız. Bu nedenle de dudaklarımızda olan çatlaklar asla iyileşmez. Bu kötü alışkanlıktan vazgeçebilmenin çarelerinden biri ruj ya da koruyucu sürmek. Çünkü dudaklarımız kuru kalmadığı, nemli olduğu zaman çatlakları hissetmeyiz ve ısırmayız. Ayrıca özel kremlerden de faydalanılabilir.

Yüze fazla dokunmak: Gün içinde elimizi fazlasıyla yüzümüze sürüyoruz. Tabii her yere değip ister istemez kirlenen elimizdeki mikroplar aynen yüzümüze bulaşıyor. Bunu önlemenin tek yolu elimizi yüzümüze fazla değdirmemek.

Sivilceleri sıkmak: Sivilcenin kötü göründüğünü hepimiz biliyoruz. Kimse yüzünde bir sürü sivilce olsun istemez ama çıkmasını da pek önleyemez. Yüzünde çıkan sivilceleri beğenmediği için sıkma yoluna başvuran birçok kadın var: Belki bir süreliğine o kötü görünüm kayboluyor olabilir ama sivilcenin içeri akma ya da çoğalma ihtimali de yok değil. Bunları engellemek için izleyebileceğimiz iki yol var; birincisi hiç dokunmamak. İkincisi ise önceden etrafını ilaçla ya da tonikle iyice temizleyip, sıkmak. Öncelikle bir uzmana danışmanın daha iyi sonuç vereceğini söylemeye gerek yok sanırız.

Gözleri ovuşturmak: Bu da sıkıntılı olduğumuz anlarda yaptığımız hareketlerden biri. Ellerimiz hemen gözlerimize gidiyor ve ovuşturmaya başlıyoruz. Makyajımız akıyor, rimeller gözümüzün içine giriyor, cildimiz daha çabuk kırışıyor. Gözleri bilinçsizce ovuşturmak yerine birkaç saniyeliğine kapatın ve parmaklarınızı göz kapaklarınızda gezdirin. Hem masaj yapmış olursunuz, hem de ovuşturmamış.

Buhar banyosu: Bazı kadınlar düzenli bir şekilde yüzlerine buhar banyosu yapıyorlar. Azı yarar ama fazlası zarar. Fazla buhar, cildi kurutuyor, cildin yağa olan ihtiyacını artırıyor. Eğer yine de buhar banyosu yapmak istiyorsanız, o zaman haftada bir kez ve en fazla 15 dakika olmasına özen gösterin. Ve yüzünüzü buhara fazla yaklaştırmayın.

SAÇ
Yeteri kadar durulamamak: Saçta kepek oluşmasının en büyük nedenlerinden biri olan az durulamak, maalesef hepimizin düştüğü bir hata. Uzmanlar “Yeteri kadar duruladığınızı düşünseniz bile tekrar durulayın; özellikle de saç bakım ürünleri kullanıyorsanız” diye uyarıyorlar.

Lastik tokalar: Rahat oldukları kadar güzel bir görünüme de sahip olan lastik tokalar aslında saç için çok zararlı. Çünkü lastik tokalar saçlarımızın kırılmalarına neden oldukları gibi aynı zamanda kopartıyorlar da. Lastik yerine başka cins tokaları takmamız gerektiğini unutmayın. Bir de tokanın üstüne az miktarda krem sürün. Böylelikle o bölgedeki saçlar yumuşadıkları için toka çıkartılırken kırılmazlar.

Limon suyu: Eğer sert ve sağlıksız saçlara sahip olmak istiyorsanız limon suyu kullanmaya devam edebilirsiniz! Ama eğer ki canlı bir görünüm istiyorsanız o zaman limon suyuyla vedalaşmanın vakti geldi. Bu eski va sağlıksız yöntem, limondaki asidin saçlara zarar vermesine ve tüm nemin yok olmasına neden oluyor. Limon suyu yerine E vitamini içeren şekillendiriciler ya da az miktarda jöle kullanabilirsiniz.

TIRNAK
Tırnak yemek: Bırakılması zor bir alışkanlık. Ama bunun için de birçok yöntem geliştirildi. Acı ojeler, değişik maddeler. En etkilisi ise tırnaklara güzelce oje sürmek. Böylelikle oje bozulmasın diye tırnak yemezsiniz. Ayrıca tırnak yeme alışkanlığınızı güzellik uzmanları eşliğinde bırakmayı deneyin. Çünkü tırnak şekilsiz uzayabilir ya da ete batabilir.

Kendi manikürünüzü kendiniz yapmayın:

Tırnaklarınızın etrafını çevreleyen deriyi asla kendiniz kesmeyin. Ya manikür yaptırın ya da onlar uzadıkça geriye doğru itin. Çünkü yanlış bir hareket sonucu mikrop kapma olasılığınız var.

MAKYAJ
Silmeden yatmak: Günün yorgunluğunun üstüne eve gelir gelmez kendimizi yatağa atıveririz, hem de makyajımızı temizlemeden. Sağlıklı bir cilde sahip olmak istiyorsak bundan kesinlikle vazgeçmemiz gerekiyor. Tonik ve temizleme kremi kullanarak tüm makyajı silmeliyiz. Ayrıca makyajı temizlemeden yatmak, sabah aynada kendi görüntümüzden korkmamıza da neden olabilir!

Eski malzemeler: Eski makyaj malzemeleri kötü göründükleri kadar zararlılar da! Bazıları bakteri içerebilirler ve bu bakteriler vücudunuza, sağlığınıza zarar verebilir. Örneğin rimelinizi maksimum 6 ayda bir, diğer malzemeleri ise yılda bir değiştirmelisiniz.

Başkalarıyla paylaşmak: Pudranızı bir arkadaşınıza vermemeniz cimri olduğunuzu değil, sağlığınıza özen gösterdiğinizi gösterir. Çünkü mikrop kapmanın en kolay yollarından biridir makyaj malzemelerini paylaşmak. Rujdan, göz kalemine kadar hiçbir ürünü başkalarıyla ortak kullanmayın. Çünkü gözle görülmeyen bir sürü hastalık var ve onları kapabilirsiniz!

DIŞ GÖRÜNÜŞ
Kambur durmayın: Kambur durmak kötü görünmeye neden olduğu gibi, bel ağrılarına da neden olabilir. Bunun için birkaç egzersiz var. Mesela duvara yaslanın ve sırtınızı tamamıyla duvara yaslayın. Daha sonra çömelin, fakat kalçanız yere paralel olsun ve sırtınız tamamıyla duvara değsin. Bu şekilde derin nefes alın. Bir süre bu ve bunun gibi egzersizler yaparak dik durmaya ve dik oturmaya alışmalısınız.

Gözlerinizi kısmayın: Gözlük takmasanız bile güneş gözlüğüne alışmalısınız. Çünkü ışıktan rahatsız olup gözlerinizi kısıyorsunuz ve bu da göz çevrenizin kırışmasına neden oluyor. Dış görünüşten çok sağlığınız için de önemli!

İSTENMEYEN TÜYLER
Kaş almak: Sakın kaşınızı fazla almayın ve çok inceltmeyin. Çünkü sandığınız gibi aldığınız her tüy yeniden çıkmaz ve uzatmaya karar verdiğinizde hoş olmayan bir görünüme sahip olursunuz.

Bıyıklar: Dudak üstündeki tüyleri alırken kırmamaya dikkat edin. Kırılırsa, geriye alınması imkansız olan küçük bir parça kalır. O da bıyıktan çok bir kir gibi dudaklarınızın üstünde durur. Öyle görünmek istemezsiniz herhalde!

0 yorum: