3 Şubat 2008 Pazar

Yılda kişi başına 130 yumurta tüketiyoruz

Yılda kişi başına 130 yumurta tüketiyoruz
Dengeli beslenme açısından insan hayatında büyük yer tutan yumurta, ülkemizde diğer hayvansal gıdalar gibi yeterince tüketilmiyor.

EGE Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği işbirliğiyle düzenlenen 'Hayatın Kaynağı Yumurta' panelinde konuşan Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, ülkemizde kişi başına yılda 130 yumurtanın tüketildiğini belirterek, sağlıklı ve dengeli beslenme açısından çok yetersiz olan bu rakamın 250'ye çıkarılması gerektiğini söyledi.

EÜ Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, ülkemizde damızlık yumurta ve hammadde konusunda dışa bağımlı durumda olduğumuzu belirterek, dışa bağımlılığı kırmak için devlet politikalarına ihtiyacımız olduğunu söyledi. Bu konuda Tarım Bakanlığı, yumurta üreticileri, ve üniversitelere büyük iş düştüğüne değinen Prof. Dr. Kaymakçı, 'Orta ve uzun dönemli stratejik plan yapmalıyız. Ayrıca sektördeki üretim planlaması sorunununu da çözülmesi gerekiyor' dedi.

Yeterli ve dengeli beslenme açısından yumurtanın insan hayatında büyük yer tuttuğunu kaydeden Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Erkan, 'Yumurta geçmişten günümüze insan yaşamındaki önemini korumuştur. Ne yazık ki ülkemizde diğer hayvansal gıdalarda olduğu gibi tüketimi yeterli değil. Yumurta tüketimini arttırmak konusunda gerekli politikaların oluşturulması gerekmektedir' diye konuştu.

Haydi Türkiye günde 1 yumurta

Toplum olarak yumurtayı bilmemize rağmen, çok iyi tanımadığımızı açıklayan Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Derya Balcı, 'Bu amaçla birlik olarak Eylül ayında 'Haydi Türkiye Günde 1 Yumurta' adlı kampanya başlatacağız. Ancak yumurta hakkında bilinen yanlışları ortadan kaldırarak, var olan tüketimi gelişmiş ülkeler düzeyine çekmek istiyoruz.
Başlatacağımız kampanya çerçevesinde 13 Ekim ülkemizde de Dünya Yumurta Günü olarak kutlanacak' dedi.

Yumurtanın hayatın kaynağı olduğunu belirten İzmir İl Tarım Müdürü Muzaffer Ağar, gelişmiş ülkelerde günde 1 yumurta tüketilirken, ülkemizde bu rakamın çok düşük olduğunu söyledi. Sağlıklı nesil yetiştirmenin yolunun, sağlıklı gıdalardan geçtiğini açıklayan Ağar, tarım teşkilatı olarak üretici birliklerinin yanında olduklarını söyledi.

Kahvaltıda yumurta tüketin

Açılış konuşmalarının ardından başlayan ve oturum başkanlığını Prof. Dr. Çetin Koçak'ın yaptığı panelde söz alan Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu, yumurtanın büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Sabah kahvaltısının okul başarısı açısından gerekli olduğunu açıklayan Prof. Dr. Rakıcıoğlu, 'Kahvaltıda yumurta tüketimi sağlanmalıdır. Ayrıca gebe ve emzikli kadınlar ile yaşlılarda kas kütlesinin gelişimi için, yanıklı ve enfeksiyonlu hastalara hazırlanan diyetlerde önemli yer tutar. Yağ içeriği en düşük besindir. Doymuş yağ asit oranı da düşüktür. Trombosit birikimine engel olduğu için kalp-damar hastalıklarını önlemek açısından da önem taşımaktadır' dedi.

Yumurtadaki kolesterolden korkulmaması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Rakıcıoğlu, 'Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü faydalı kolestrolü arttırıcı etkisi vardır. Kolestrol insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir' dedi.

Panele konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özge Altan, EÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Dr. Berna Türkekul ve Gurme-Vatan Gazetesi Yazarı Engin Akın yumurtanın beslenmedeki önemi, ülkemizde yumurta kalitesi kavramı, yumurta sektörünün durumu, üretimi ve tüketimi ve Türk mutfafında yumurta konuları üzerinde durdu.

0 yorum: