3 Şubat 2008 Pazar

Yanlış diyet hasta eder

Herkes için geçerli, tek tip beslenmeye yönelten mucize diyet diye bir kavram yok. Öğrenilmesi gereken şey sağlıklı

Eğer daima istediğimiz kilo ve görünümde olmak istiyorsak, yaşamımız boyunca uygulayacağımız ve vazgeçmeyeceğimiz doğruları, yani sağlıklı beslenme ilkelerini öğrenmemiz şart.Doğumdan itibaren birçok faktör daha sonraki beslenme düzenimizi belirler.Bunlardan en önemlileri genetik faktörler, kişinin kan bulguları ile belirlenebilen organik durumu, beslenme alışkanlıkları ve sosyal yaşamıdır.Tüm bu faktörler hemen hemen her bir birey için birbirinden değişik ihtiyaçlar ve çözümler bulunmasını gerektirir. Sözgelimi ailesinde şişmanlık kalıtsal olan bir birey için istediği kilolara inebilmek, az kilolu bir aileden gelen kişi için olduğundan çok daha zor bir iştir.Sağlıklı beslenmek isteyen herkes bu faktörler ışığında bir uzman tarafından tavsiye edilecek kendisine özgü beslenme düzenini öğrenmeli ve uygulamalıdır.
Gazetelerde, dergilerde ya da kitaplarda yayımlanan ve çekici bir tanımlama ile "Mucize" oldukları bildirilen rejim listeleri hem yanılsama yaratıyor hem de bunları deneyip başarısız olan insanların daha fazla umutsuzluğa kapılmasına neden oluyor. Hayat tarzlarının rolü. Bazı genetik faktörler belli kişilerin kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimallerini daha yüksek olarak gösterir, bazıları kemiklerin daha sağlam kalabilmesi için bazı gıdalara olan ihtiyaca işaret eder.Hepimiz sağlığımızın yediğimiz ve içtiğimiz şeylerden ve yaşam tarzı seçimlerimizden etkilendiğini biliriz. Bu seçimler sağlığımız üzerinde çok büyük değişiklikler yaratabilir.

Kilo vermek isteyen herkes aynı hayatı yaşamıyor. Bir işadamı devamlı seyahat etmek, bir ev kadını her gün ailesi için yemek yapmak ve evde bulunmak zorundadır. Bir marangoz bedeni, bir ofis görevlisi çoğunlukla beyniyle çalışır. Dolayısıyla herkes bir yandan beslenirken bir yandan da değişik hayatlar yaşıyor ve enerji harcıyor.

Herkes için aynı, ortak ya da benzer diyeti uygulamaya kalktığınızda hem uygulanabilirlik açısından birçok sorunla karşılaşabilir hem de gerçek ihtiyacınıza uygun olmayan şeylerle kendinizi beslemeye kalkışabilirsiniz. Geçici bir süreç değil

Her birey için önemli olan zayıf olmak değil, sağlıklı beden ağırlığında bulunmaktır. Bireyler diyet yaparken sadece fiziksel açıdan zayıf olmayı değil, sağlıklı vücut ağırlıklarını da hedeflemelidir.

Kilo problemi yaşayan ve kilo vermek için bir zayıflama programı uygulayan bir bireyin kilo vermesini etkileyen pek çok faktör var. Genetik mirası, biyokimyasal durumu ve alışkanlıkları kilo vermeyi etkileyen temel parametrelerdir.

Kilo verme süreci hayat boyu devam ettirilmesi gereken alışkanlıkların kazanıldığı bir eğitim dönemi olarak görülmeli. Kazanılan alışkanlıklar da bir yaşam biçimi haline dönüştürülmeli.

Diyet kavramına böyle bakmak kişinin kilolarında iniş ve çıkışlarla karşılaşmadan istediği besini istediği zaman tüketerek aynı çizgide devam etmesini sağlayacaktır.

0 yorum: