11 Şubat 2008 Pazartesi

Sen de mi takıntılısın

Takı eski çağlardan bu yana bir gösteriş objesi… Hangi materyalden yapılırsa yapılsın, hepsinin ayrı önemi var. Yeter ki size en uygun olanını bulun. İnsanoğlunun yazıdan önce resmi bulması ve duygularını bu şekilde ifade etmesi zamanla resmin bir süs aracı olarak da kullanılmasını sağlamış. Daha sonraları resmin takılarda da kullanımı yaygınlaşmış. Kadının tarihteki ilk takılarına baktığımız zaman doğada bulunan pek çok nesnenin kullanıldığını görüyoruz. Bunların başında da kemik parçaları ve hayvan dişleri geliyor. İlkel toplumlar avladıkları hayvanların sadece etinden yararlanmakla kalmayıp dişlerinden de takılar yapmayı ihmal etmemişler. Bu durum da gösteriyor ki günümüzün renkli, desenli farklı tarzlardaki pek çok takısının ilk çıkışı aslında çok eskilere dayanıyor…

Her materyal kullanılıyor
Uygarlığın gelişme basamaklarında ise toprak, seramik ve madenden yapılan takılara rastlanıyor. Özellikle Mısır kadınları muhteşem takılar kullanmışlar, takıyı aynı zamanda bir maddi ölçü olarak göstermeye başlamışlar. Zaman içinde takının sadece bir süs aracı olmadığı, değerli madenler kullanılırsa bir tasarruf ve kazanç aracı olduğu da ortaya çıkmış. Günümüzde ise artık takı yapımında pek çok materyalden yararlanılıyor.

Bunlar arasında altın, gümüş gibi daha çok tasarrufa yönelik olanların yanı sıra seramik, değişik taşlar ve denizaltından çıkarılan pek çok materyal de var. Yüzük, kolye ya da küpe; hepsinin ayrı bir anlamı ve önemi var. Son yıllarda modern takılara olan eğilim arttığı gibi özellikle altın madenine de dönüş yaşanıyor. Altının bakır, gümüş gibi diğer madenlerle oluşturulan, beyaz, yeşil gibi türleri de çeşitliliği çoğaltıyor.

0 yorum: