1 Şubat 2008 Cuma

Sıcaklarda kalbinize dikkat

Sıcaklarda kalbinize dikkat!
Sıcaklıkların artış göstermesiyle birlikte kalp hastalarında risk artıyor.

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Cin, sıcaklıkların artış göstermesiyle birlikte kalp hastalarında riskin arttığını söyledi. Afrika sıcaklarının Türkiye'yi etkisi altına alması sonrası hastanelerine başvuran kalp hastalarının sayısında artış olduğunu anlatan Prof. Dr. Gökhan Cin, yapılan istatistiklere göre, mayıs ve haziran aylarına göre karşılaştırıldığında temmuz ayında sıcaklığa bağlı ölümlerde yüzde 41'lik artışın yaşandığını dile getirdi.


Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın doktoru Prof. DeBakey2'in de eski öğrencisi olan Prof. Dr. Cin, sıcağa rağmen, Çukurova�da ve Doğu Akdeniz'de yaşayan vatandaşların yağlı yiyecek tüketiminin sürdüğünü hatırlatıp, 'Kalp hastalığı bilinmesine ve sıcağa rağmen beslenme alışkanlığı değiştirilmiyor. Sigara içiliyor. Bunlar yapılmamalı, kalp hastaları özellikle kötü beslenme alışkanlığını değiştirmelidir. Sıcakların da etkisiyle acil servisimizde yaz döneminde hemen her gün ani kalp krizi ve ölümle karşılaşabiliyoruz' dedi.

Kalp hastalığının Türkiye�de ölüm nedenleri arasında ilk sırada geldiğini anlatan Prof.Dr. Cin, 'Bunca tıbbi gelişme ve araştırmaya rağmen kalp hastaları hiç beklenmedik şekilde aniden hayatlarını kaybedebiliyorlar. Kalbimiz dakikada 60 ile 80 arasında atıp, günde 8 bin ile 10 bin litre arasında kan pompalayan mükemmel bir pompadır. Bu pompanın doğru çalışması için kalp damarlarının açık, içindeki kapakçıkların düzgün ve sorunsuz çalışması gerekir. Bunun için sigarayı kesinlikle bırakılmalı, mutlaka her gün düzenli yürüyüş yapılmalı. Zeytinyağı yemek masalarından ve mutfaklardan eksik edilmemeli. Sebze meyve tavuk, balık ve bakliyat ağırlıklı beslenerek balık yağı keten tohumu, ceviz, nar, sarımsak, kırmızı şarap, badem, fındık gibi kalbin dostu yiyecekler her gün kararında tüketilmelidir' diye konuştu.

0 yorum: