16 Şubat 2008 Cumartesi

Çocuklarda romatizmal ateşe dikkat

Uzman Dr. Selçuk Aydın, yaptığı açıklamada romatizmal ateş geçiren bir çocukta romatizmanın tekrarlanmasının çok tehlikeli olduğunu belirtti. Romatizmal ateşin erken tanısının çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Aydın, “Çünkü romatizmanın her tekrarı, kalbin kapakçıklarında giderek daha fazla hasar yapar ve ameliyatla kapakların değişmesi bile gerekebilir. Bu hem pahalı, hem de sıkıntılı bir ameliyattır. En iyi suni kapak bile hiçbir zaman insanın kendi kapağı kadar iyi çalışmayabilir. Bu nedenle en iyisi, erken tanı, iyi tedavi ve tekrarlarının önlenmesidir” dedi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selçuk Aydın, romatizmal ateşin tekrarlanmaması için penisilin iğnelerinin 3 haftada bir muntazam olarak yapılması gerektiğini belirterek, “Ayrıca boğaz iltihabı bulguları varsa hasta hemen bir çocuk doktoruna götürülmeli ve iltihap tedavi yaptırılmalıdır. Romatizmanın tekrarına ait
bulgular varsa hemen polikliniğimize başvurulmalıdır. Poliklinikler tarafından yapılan kontroller kesinlikle aksatılmamalıdır” diye konuştu.

Romatizmal ateşin birçok belirtisinin olduğunu belirten Dr. Aydın, ateş ve boğaz ağrısını izleyerek, eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık, halsizlik, çabuk yorulma, nefes darlığı ve çarpıntı gibi bulgularla bunların görülebileceğini kaydetti. Dr. Aydın, romatizmal ateş geçiren hastaların mutlaka yatak istirahatı yapması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Hasta ve yorgun olan kalbin istirahat ile işi azaltılarak daha çabuk ve hasarsız iyileşmesine olanak sağlanır. Hastalığın başlangıcında çocuk, yemek ve tuvalet ihtiyaçlarını bile yatağında karşılamalı veya tuvalete taşınmalıdır. Hastalık iyileştikçe, doktorunuzun önerilerine göre yavaş yavaş normal günlük hareketlere dönülebilir. Yatak istirahatı sırasında nefes darlığı varsa, hastanın başının ve sırtının altına yastıklar konmalıdır. Önerilenden daha uzun istirahat sakıncalıdır

0 yorum: