13 Şubat 2008 Çarşamba

Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat

İç hastalıkları uzmanları özellikle diyabet hastalarının aşırı et tüketiminden kaçınmaları gerektiğini söylüyor. Kalp, tansiyon ve şeker gibi kronik rahatsızlıkları olanlara da kurban eti önerilmiyor.

Gazi Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. inci Etikan, “diyabet hastaları Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketiminden kaçınmalıdır”dedi. Etikan, diyabetli hastaların Kurban Bayramı’nda kendilerini frenlemeleri gerektiğini söyledi.

KANDAKİ KOLESTEROL SEVİYESİ ARTAR
Diyabetli hastaların beslenme konusunda diğer kişilere göre daha titiz davranması gerektiğini belirten Etikan şunları söyledi: “Diyabet hastaları Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketiminden kaçınmalıdır. Kurban Bayramı’nda aile yemeklerinin sık olması nedeniyle hem yemek miktarı hem de kırmızı et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Kalp, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar ile mide rahatsızlığı olan kişiler, bayram boyunca yemek tüketimi konusunda daha hassas davranmalıdır. Aşırı miktarda et ve hamurlu tatlı tüketimi, kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükseltebilir. Bu nedenle diyabetli hastalar yediklerine bayram boyunca özellikle dikkat etmelidir. Çünkü aşırı miktarda et ve hamurlu tatlı tüketimi, kandaki yağ ve kolesterol düzeyini yükseltir.”

Etikan, bayram nedeniyle artan et tüketiminde etlerin pişirilmesine de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, özellikle diyabetli hastaların uyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağ içeriği yüksek olan katı yağları kullanmaması gerektiğini ifade etti.

0 yorum: