9 Şubat 2008 Cumartesi

Kışla gelen sarı tehlike: Hepatit

Kış aylarının yaklaşmasıyla beraber bazı hastalıklara yakalanmamak için gerekli tedbirlerin şimdiden alınmasının şart olduğu bildirildi. Üzerinde titizlikle durulması gereken mevsim hastalıklarından birisinin de sarılık (Hepatit) olduğunu belirten uzmanlar, “Çevre temizliği ve hijyen kurallarına riayet edildiği takdirde hastalıktan korunmak mümkün olabilir. Şayet bu tedbirler alınmaz ise sonu ölüme varan kötü sonuçlar alınabilir. Bu sebeple hastalık hakkında genel bilgilere sahip olmak sağlığımız açısından faydalıdır” şeklinde konuştular.

Konu hakkında görüştüğümüz Aile Hekimi Uzman Dr. Saim Şendil, sağlığımızı ilgilendiren konularda bilgilenmenin lüzumuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Sarılık, çeşitli virüslerle meydana gelen akut karaciğer iltihabıdır. Bu, virüslerin tiplerine göre isimler alıp, alt gruplara ayrılan sarılığın bir tipini insan dışkısı meydana getirir. Hastalığı geçirmekte olan ve taşıyıcı olanlardan bu hastalık dışkı vasıtasıyla etrafa bulaşır. Bunun için hastalığın yayılmasını engellemede en önemli konu taşıyıcıların tesbiti ve tedavisidir.”

Virüs alındıktan sonraki en belirgin şikayetin halsizlik ve bitkinlik olduğunu söyleyen Dr. Şendil, “Bulantı, kusma, kas ağrısı diğer şikayetleri oluşturur. Sigara içen insanlar için bu durumda sigaraya karşı iştah azalmaktadır. İdrar renginin sarıya kaçması sarılığın en bariz belirtilerinden biridir. Hızlı seyreden hepatit (Fulminan) tipinde virüsün hızla beyne yerleşmesi halinde ise hasta kısa sürede kaybedilebilir. Tüm hepatitler içinde çok seyrek olarak karşılaşılan bu durum, hepatitin en ölümcül seyreden tipidir” diye konuştu.

Sarılığın önce gözlerde olmak üzere tüm vücuda yayıldığını anlatan Şendil, “Hepatit hastası ve taşıyıcısı kesinlikle alkol kullanmamalıdır. Çünkü alkol, vücudumuzun en önemli bölümlerinden olan karaciğeri tahrip eder” dedi.

Hepatitten korunma yolları
Hepatitten (SARILIK) korunmada önemli konulardan biri de gıda sektöründe ve lokanta hizmetlerinde çalışanların taşıyıcılık durumlarının kontrolü olduğunu dile getiren Uzman Dr. Şendil şöyle konuştu:
“Bu kontroller sağlıklı yapıldığında ve gerekli tedbirler alındığında dışkı ve ağız yoluyla bulaşan hepatitte azalmalar görülebilir. Enfeksiyonlarla bulaşan tipler için ise bütün sağlık personeli koruyucu tedbirleri almalıdır. Bu tedbirlerden en önemlisi ve sağlıklısı hepatit aşısıdır. Yapılan tetkiklerde aşının uygulanmasında sakınca olmayan her sağlık personeli, hepatit aşısı ile korunmalıdır. Ayrıca sıkça damardan sıvı tedavisi almak zorunda olan hastalar ve taşıyıcı olanların yakınları hepatit aşısı ile bu hastalığa karşı korunmalıdır.”

Toplum olarak bilinçlenmeliyiz
Hepatitin vücudumuzun en önemli parçalarından biri olan karaciğerin iltihaplanması olduğunu belirten Dr. Şendil, hepatit konusunda toplum olarak bilinçli olmamız gerektiğini kaydederek: “Gıda sektöründe çalışan herkesin mecburen taşıyıcı olup olmadığı araştırılır. Bu kitle dışında kalan herkes kendi sağlığı ve çevresindekilerin sağlığı için taşıyıcı olup olmadığını merak etmeli ve bunu araştırmalıdır. Taşıyıcı olduğu ortaya çıkması halinde bu kişi, etrafındaki insanlara bulaşmaması için gerekli tedbirleri almalıdır.” dedi.

- Sarılık, çeşitli virüslerle meydana gelen akut karaciğer iltihabıdır. Bu, virüslerin tiplerine göre isimler alıp, alt gruplara ayrılan sarılığın bir tipini insan dışkısı meydana getirir.

- Hastalığı geçirmekte olan ve taşıyıcı olanlardan bu hastalık dışkı vasıtasıyla etrafa bulaşır. Bunun için hastalığın yayılmasını engellemede en önemli konu taşıyıcıların tespiti ve tedavisidir.

- İdrar renginin sarıya kaçması sarılığın en bariz belirtilerinden biridir.

- Bulantı, kusma, kas ağrısı hepatitin diğer belli başlı şikayetlerini oluşturur.

- Hızlı seyreden hepatit (Fulminan) tipinde virüsün hızla beyne yerleşmesi halinde ise hasta kısa sürede kaybedilebilir. Tüm hepatitler içinde çok seyrek olarak karşılaşılan bu durum, hepatitin en ölümcül seyreden tipidir.

- Hepatit hastası ve taşıyıcısı kesinlikle alkol kullanmamalıdır. Çünkü alkol, vücudumuzun en önemli bölümlerinden olan karaciğeri tahrip eder.

0 yorum: