9 Şubat 2008 Cumartesi

Kirli su, sağlığı tehdit ediyor

Suyun ve besinlerin canlıların hayatında vazgeçilmez unsurlar olduğunu belirten Operatör Doktor Hüseyin Basım, “Hastalıklara karşı vücut direncinin oluşmasında besin maddelerinin önemli bir katkısı vardır. Su yaşamın devamını sağlayan unsurlardan biri olarak kişisel ve toplumsal hijyende en uygun temizlik maddesidir. Bunlara rağmen sular ve besinler kirlendikleri takdirde içinde birçok mikroorganizmaları bulundurarak hastalıkların yayılmasında sebep olurlar” dedi.

Bulaşıcı hastalıklardan korunmada su ve gıda maddelerinin hijyeninin önemli rol oynadığını ifade eden Hüseyin Basım, “Sular çok temiz ve berrak görünseler bile gözle görülmeyen mikropların, çevreden ve havadan karışması ile kirlenmiş olabilirler. Bu mikroplar tahmin edilebileceğinden çok daha tehlikeli, hatta bazen öldürücü de olabilen, kolera, tifo, paratifo, basilli ve amipli dizanteriler, enfeksiyöz hepatit gibi ishalli hastalıklara ya da barsak hastalıklarına sebep olurlar” dedi.

Operatör Doktor Hüseyin Basım, bu hastalıklardan korunabilmek için bulanık suların tülbent gibi araçlarla, temizlik kurallarına dikkat edilerek süzülmesini gerektiğini söyleyerek, “Suların süzülmesi gerekir. Sular on dakika kaynatılmakla da mikroplar tahrip edilebilir. Klorlama da suların temizlenmesinde etkin bir yoldur. Bir litre suya 3 damla klorlu ana eriyikten konduğu ve su 30 dakika kadar bekletildiği takdirde güvenle içilebilir” şeklinde konuştu.

Yiyecekleri bol su ile yıkayın
Hayatın devamı için gerekli olan gıda maddelerinde, sağlık için tehlikeli maddeleri içerebileceğini ifade eden Hüseyin Basım, pişmeden yenen yiyeceklerin, bol su ile yıkanmaları gerektiğini, böylece mikropların ve parazit yumurtalarının, yiyeceklerden uzaklaştırılmasının sağlandığını, eğer ilaçlanmış iseler bu ilaçların akıp gitmesinin sağlandığını belirtti.

Ellerinizi yıkayın
Hüseyin Basım, hastalıklardan korunmak için tüm et, balık ve sebzelerin tamamen pişirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Yiyecekler hazırlanmadan veya servis öncesinde ellerin yıkanması çok önemlidir. Tabak ve kapların sabunla yıkanması gerekir. Çiğ yemek zorunda kaldığımız meyve ve sebzelerin klorlu suda bekletildikten sonra yenilmesi gerekir” dedi.

0 yorum: