5 Şubat 2008 Salı

Kemik erimesi erkeklerde de görülüyor

Uzmanlar daha çok kadınlarda görülen kemik erimesinin, az da olsa erkeklerde de görülebileceğini belirtiyor

Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen ''osteoporoz''un yalnızca kadınlarda görüleceğine dair yanlış bir kanı olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın 3 kadına karşılık 1 erkekte görüldüğünü söylüyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Tansu Arasıl, yaşlılıkta daha çok rastlanan hastalığın tek başına yaşlılık hastalığı olmadığını ifade etti.
Arasıl, hastalığın zamanında yakalanıp önlenmezse sakatlıklara ve ölüme neden olduğuna işaret ederek dünyada kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra bilinen 3. ölüm nedeninin osteoporoz olduğunu hatırlattı.

''30 YAŞINA KADAR KEMİKLERİNİ KORU''

''Kemiklerimizin kıymetini bilmiyoruz'' diyen Arasıl, kemiklerin de kalp, beyin gibi canlı ve sürekli yapılanan bir sistem olduğunu belirterek, 30 yaşına kadar kemik yapısının ilerlediğini ve 30 yaşında doruk noktasına ulaştığını anlattı.

30 yaşında yeterli kemik kütlesine ulaşılmaması halinde hastalığın ortaya çıkmaya başladığını söyleyen Arasıl, kemiklerin korunmasında ve güçlü olmasında birinci adımın beslenme olduğunu vurguladı.

Hazır yemek, fast food tarzı beslenme ve kolalı içeceklerin fazla tüketilmesinin, kalp ve damar sağlığının yanı sıra kemikler için de zararlı olduğunu belirten Prof. Dr. Arasıl, bunun yerine, süt ve süt ürünleri ile sebze ve meyve tüketilmesini önerdi.

Türkiye'de yeterli miktarda süt ve süt ürünü ile sebze ve meyve bulunduğunu söyleyen Arasıl, ''Bu ülkede ilaçları kullanmadan doğal yollarla sağlıklı beslenmek mümkün. Bunları alan her Türk vatandaşının sağlıklı beslenmesi mümkün'' diye konuştu.

Kemiklerin sağlıklı yapılanması için hareketin de önemli olduğunu ifade eden Arasıl, gelişen teknolojinin insanları giderek hareketsizliğe ittiğini, yürümenin, hareket etmenin unutulduğunu ifade etti. Arasıl, herkesin günde en azından yarım saat tempolu yürüyüşe ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Güçlü kemik yapısı için D vitaminin de önemine değinen Arasıl, ayda en az 1 hafta D vitamini içeren güneş ışınlarına maruz kalmasını önerdi.

Hastalığın kemik kırılıncaya kadar kendisini belli etmediğini, bu nedenle ''kemiklerin sessiz hırsızı'' olarak adlandırıldığını belirten Arasıl, bir kırık oluştuktan sonra diğer kırıkların da geldiğini, bundan sonra sakatlıkların başladığını anlattı.

Hastalıkta, omur, bel kemiği gibi yerlerde görünmeyen kırıkların da meydana geldiğini kaydeden Arasıl, bel ve omur kırıklarının ardından kalça kemiği kırıklarının görüldüğünü ve kalça kemiği kırılan ileri yaş hastaların yüzde 40-50'sinin ilk 1 yıl içinde hayatını kaybettiğini söyledi.

30 yaşından sonra her kadının kemik ölçümü yaptırmasını öneren Arasıl, sigara ve alkolden uzak durulmasını, dengeli beslenme ve egzersiz yapılmasını istedi.

0 yorum: