8 Şubat 2008 Cuma

Kansere karşı mucize diyet II

Yediklerinize dikkat etmeniz hâlinde kanser, kader olmaktan çıkıyor. Göğüs kanserini önleyen mucize diyet, riski yarıya indiriyor. Kansere karşı önleyici diyet için önerdiğimiz program, tamamen Doğulu, Akdeniz ve vejeteryen mutfaklardan seçmelerden ve harmanlanmış. Bu mutfaklara sahip ülkelerde göğüs kanseri oranının düşük olması, uzmanlara göre beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan bir durum.

Bir tek tarza saplanıp kalmak istemiyorsanız, aşağıda önerilen besinlerden kendinizce bir program da çıkarabilirsiniz… İşin sırrı, dün de belirttiğimiz gibi, doğru besinleri almak. Lifli yiyeceklerden, sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme alışkanlığı, düzenli uyku, stresten olabildiğince arınmış bir hâlet-i ruhiye ve tabii ki sporla birlikte göğüs kanseri kader olmaktan çıkıyor.

Yalnızca göğüs kanseri değil, pek çok hastalık için önerilen besin türleri bunlar. Mucize bitki soya ve benzer bir besin olan tofu, hemen her öğünde öneriliyor. Sağlıklı besin satan dükkânlarda, soya filizi, soya sütü, tofu gibi şeyleri ve bol çeşit baharat bulabilirsiniz. Diyet, size ne tür şeylerle beslenmeniz gerektiğine dair yeterince fikir verecektir. Buna dayanarak kendi ağız tadınıza uygun kombinasyonlar oluşturabilirsiniz.

Yine dün de belirttiğimiz gibi, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta arasında, alkolü olabildiğince aza indirmek ve et yiyeceğiniz zaman, kırmızı etten kaçınarak, tavuk ve özellikle de balık etini tercih etmek bulunuyor.

1. Gün
Kahvaltı: Yulaf Ezmeli Sürpriz: Yulaf tanelerini, kaymağı alınmış süt ile pişirin. Üzerine kepek, kurutulmuş kızılcık ve ezilmiş ceviz serpiştirin. Portakal suyu ile servis yapın…

Öğle yemeği: Sebzeli Patates Salatası: Haşlanmış soğuk patates, kuşkonmaz, havuç rendesi, kırmızı lahana, soğan, kırmızı soğan, kıyılmış maydanozu karıştırıp, zeytinyağı ve sirkeden oluşan sosu salatanın üzerine ekleyin. Kepekli buğday ekmeği ile servis edin.

Akşam yemeği: Kırmızı Soğan Dolması: Büyük kırmızı soğanların başlarını kesip, kestiğiniz parçaları saklayın. Büyük parçayı oyup, içini haşlanmış esmer pirinç, küçük parçalar hâlinde doğranmış brokoli, doğranmış soğan, kuru üzümden oluşan karışımla doldurun. Yağsız çedar pernirini rendeleyip hepsinin üzerine serpin ve kapakları kapatın. Dolmaları kurumamaları için folyoyla kaplayıp orta derecede ısıtılmış bir fırında 45 dakika pişirin. Haşlanmış ya da hafif yağda kavrulmuş kuşkonmaz ve kepek ekmeği ile servis yapın.

Tatlı: Haşlanmış elmaların üzerine badem ve ceviz serpiştirip, yağsız vanilyalı ya da isteğinize göre meyveli yoğurt ekleyerek servis yapın.

2. Gün
Kahvaltı: Yumuşak Soya: Üçte bir bardak soya sütünü, üçte bir bardak kaymağı alınmış sütü, bir muzu, üçte bir bardak portakal suyunu bir blender’da karıştırın.

Öğle yemeği: Tofulu Mantar Çorbası: Tofuyu, dilimlenmiş siyah mantarı ve pırasayı, et suyuyla pişirin.

Akşam yemeği: Sebzeli Izgara Uskumru: Uskumruyu ızgarada pişirin. Karnabahar, kestane ve kırmızı biberi kavurarak bir sebze garnitürü hazırlayın. Buharda pişmiş esmer pirinçlerden bir pilavla servis yapın.

Tatlı: Mango.

3. Gün
Kahvaltı: Keçi Peyniri, Kavun ve İncir: Yağsız keçi peyniri, taze kavun ve taze incirlerden oluşan bu iç ferahlatıcı karmayı, kepekli buğday ekmeği ve bir bardak taze sıkılmış portakal suyuyla birlikte servis yapın.

Öğle yemeği: Pita Ekmekli Sandviç: Kepekli pita ekmeğinin içine yağsız peynir, tatlı kırmızı biber, çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin, maydanoz koyun. Dilerseniz, ekmeklere yağsız yoğurt sürebilirsiniz.

Akşam yemeği: Deniz Rüyası: Malzemeler; sezonuna göre seçilmiş yağsız balık ve deniz ürünleri, doğranmış soğan ve domates, küçük kuru fasülye, kırmızı biber, ezilmiş sarmısak, taze fesleğen ve safran… Soğan ve sarmısağı hafif ateşte zeytinyağıyla kavurmaya başlayın. Domatesleri ve göz kararı miktarında su ve beyaz şarap ekleyin. Kalan malzemeleri ve deniz ürünlerini de katın, pişene dek gerektiğinde su ekleyerek karıştırın. Kepek ekmeği ve sirkeli marul salatasıyla servis yapın.

Tatlı: Dilimlenmiş kivi ve muz.

4. Gün
Kahvaltı: Ev Yapımı Müsli: Yulaf gevreği, fındık, badem, balkabağı, kuru üzüm gibi şeylerden kendinizce bir kombinasyon yapın ve yağsız yoğurtla karıştırın. Portakal dilimleri ve bir bardak yağsız süt ile servis yapın.

Öğle yemeği: Burrito: Kepekli tortilla hamurunu mikrodalga fırında yumuşatın. İçine haşlanmış kuru fasülye, buharda pişmiş esmer pirinç, haşlanmış brokoli, hafif kavrulmuş soğan, yağsız çedar peyniri, taze domates, kişniş otundan oluşan karışımı koyun ve rulo yaparak servis edin.

Akşam yemeği: Izgara Balık: Sezona uygun bir balığı, zeytinyağıyla fırçalayın ve ızgarada pişirin. Kepek ekmeği ve domates, tatlı kırmızı biber ve havuçtan oluşan bir sebze garnitürü ile servis yapın.

Tatlı: Yağsız meyveli yoğurt ve kuru incir.

5. Gün
Kahvaltı: Esmer Pirinçli Gözleme: Haşlanmış esmer pirinçleri bir yumurtayla karıştırın. Karışımı hafif yağlanmış tavaya döküp, kahverengi bir tona gelene dek pişirin; arkasını çevirip yine pişirin. Kivi ve mango dilimleri ile servis edin.

Öğle yemeği: Sebzeli Tofu: Tofuyu, taze fasülye, soğan, brokoli, mantar, havuç, tatlı kırmızı biber, yeşil biber ve esmer pirinç ile yağda kavurun.

Akşam yemeği: Baharatlı Tofu: Doğranmış soğan ve sarmısağı, kimyon, fesleğen, zencefil gibi baharatlarla zevkinize göre yağda kavurmaya başlayın. Tofu, doğranmış domates, havuç, karnıbahar, taze fasülye, brokoli ekleyin. Pişene dek karıştırın. Esmer pirinçten yapılmış pilav üzerine dökerek servis yapın.

Tatlı: Çilek.

6. Gün
Kahvaltı: Meyve Salatası: İki şeftaliyi küçük küçük dilimleyin. Çilek ve çekirdekleri çıkarılmış kiraz ekleyin. Yağsız meyveli yoğurtla karıştırın. Kepek ekmeği, bal ve bir bardak ananas suyu ile birlikte servis yapın.

Öğle yemeği: Leziz Piliç: İki soğanı yağda kavurun. Küp küp doğranmış patates, havuç, lahana, taze fasülye, doğranmış domates, ıspanak, haşlanmış nohut ekleyin. Tavuğun beyaz etlerinden parçalar ekleyin. Piştikten sonra üzerine parmesan peyniri dökerek, kepek ekmeği ile servis edin.

Akşam yemeği: Sebzeli Pilav: Buharda pişen esmer pirinçten bir pilav yapın. Haşlanmış mercimek, patlıcan, havuç ve soğandan oluşan bir sebze kavurma hazırlayın; üzerine dökün. Hepsinin üzerine parmesan peyniri serpiştirin. Dilimlenmiş, zeytinyağlı domates ile birlikte servis yapın.

Tatlı: Yağsız meyveli yoğurt ve incir.

7. Gün
Kahvaltı: Sağlıklı Çılbır: Yumurtaları suda kırarak pişirin ve haşlanmış ıspanak üzerine yerleştirip, parmesan peyniri ile tatlandırın. Kepek ekmeği ve elma suyu ile servis yapın.

Öğle yemeği: Bahar Salatası: Haşlanmış enginar kalbi, tatlı kırmızı biber, karnabahar, mantar, bezelye ve haşlanmış esmer pirinçten bir salata yapın. Zeytinyağı ve sirkeden sos hazırlayın. Kepekli krakerle servis yapın.

Akşam yemeği: Fasülyeli Chili: Zeytinyağında kereviz saplarını ve soğanları kavurun. Doğranmış domatesleri ekleyin. Haşlanmış kuru fasülye ve nohutu karışıma ekleyin. Zeytinyağı ve sirkeli soslu, domatesli marul salatası ile servis yapın.

Tatlı: Kavun ve kiraz.

0 yorum: