6 Şubat 2008 Çarşamba

Hayati Besinler

İstanbul (İHA) - ABD’nin önde gelen eğitim kurumlarından Harvard Tip Fakültesi’nde görevli uzmanlar, yaptıkları araştırmalar sonucunda, 9 besin Maddesinin sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gerektiği kanaatine vardılar.

Uzmanlara göre, sağlıklı hayatın temeli olan 9 besinden biri brokili…Günlük C Vitamini ihtiyacının yüzde 97’sini karşılayan brokilinin kanseri önleyici özelliği de var.

Brokili, vücudun hormon üretimini arttırıyor. Göğüs Kanseri, romatizma, Diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren brokilinin, haftada 3-4 kez yarım kase yenmesi gerekiyor.

Sarımsak ise kolesterol seviyesini düşürüyor ve antibakteriyel etkiye sahip. Her gün yenen bir diş sarımsak, bağırsak ve göğüs kanseri riskini azaltıyor.
Bakliyatların en sağlıklısı olan kuru fasulyenin 2.8 gramı dahi kolesterol düşürüyor. Kalp hastalıkları, felç ve kolon kanseri riskini en aza indiriyor. Midede yavaş sindirildiği için diyabetiklere tavsiye ediliyor. En az iki günde bir haşlama veya yemek olarak yarım kase yemek gerekiyor.
Yağsız süt ise kemikleri güçlendiriyor.

İhtiva ettiği kalsiyum ve D vitamini vücudu yeniliyor. Böbrek taşı riskini de oldukça düşürüyor. 50 yaşın üstündeki erkek ve 65 yaşın üstündeki kadınların günde en az 1000 miligram kalsiyum (3 bardak) alması gerekiyor.
Portakal da soğuk algınlığını iyileştiriyor, kolesterol seviyesini düşürüyor, kemikleri güçlendiriyor, böbrek taşı oluşması ve Bağırsak Kanseri riskini azaltıyor. Bir portakal, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 110′unu karşılıyor. Mevsimi olduğu için, bu durumda günde en az bir portakal yemek gerekiyor.

Uzmanlar, balıklar içerisinde de somonu tavsiye ediyor. Balık yağı omega 3′ün kalp krizine karşı koruduğu, kalsiyum ve sodyum ihtiyacını karşıladığı, romatizma yanmalarına iyi geldiği, adet dönemi sancılarını hafiflettiği belirtiliyor. Haftada bir kez balık yenmesi gerekiyor.

Soya sütüyle hazırlanan tofu (peynire benzer bir yiyecek), kalbi koruyor ve kolesterolü düşürüyor. Kadınlarda menopoz dönemini kısaltıyor ve böbrekleri koruyor. Günde 35-50 gram arası, yani küçük bir kase tofu yemek yeterli.

Domates de başta prostat olmak üzere mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etkiye sahip. Yaşlılığın etkilerini geciktiriyor. Kanserin yayılmasını engelliyor. Haftada 4-5 kez çiğ olarak yemek gerekiyor.

Su ise yorgunluğu alıp kasları rahatlatıyor. Vücut ısısını normal seviyede tutuyor, böbrek taşı oluşmasını da önlüyor. Günde 5 bardaktan fazla su içmek, kadınlarda bağırsak kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor.(iha)

0 yorum: