9 Şubat 2008 Cumartesi

Grip deyip geçmeyin

Ani hava değişikliği nedeniyle özellikle bahar aylarında yoğun olarak görülen gribal enfeksiyonun, tedbir alınmadığı takdirde, başta beyin iltihabı olmak üzere birçok hastalığa zemin hazırladığı bildirildi. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Baysal, gribin tedavisinin henüz bulunamadığını belirterek, “Çok hızlı yayılan gribe karşı koruyucu önlemler daha etkili olmaktadır” dedi.

Grip virüsünün, yaşlılar ve çocukların vücudunda büyük hasara yol açtığını, zatürree, bronşit, sinüzit, romatizma, kulak iltihabı gibi özellikle kış hastalıklarına davetiye çıkardığını vurgulayan Prof. Dr. Baysal, şunları söyledi:
“Gribin tedavisi yok. Ancak, yan etkileri ortadan kaldırılabilmektedir. Grip aşılarının koruma oranı yüzde 40 - 80 arasında değişmektedir. Kalp, romatizma, damar sertliği, şeker ve hipertansiyon hastaları ile çocuklar ve yaşlılar mutlaka grip aşısı yaptırarak tedbir almalıdır. Grip virüsünün kuluçka dönemi kısa olduğundan hızlı bir yaygınlık göstermektedir. Hastalığa yakalananlar yorulmamalı, bu dönemi yatarak ve dinlenerek geçirmeye çalışmalıdır.”

Prof. Dr. Baysal, bünyesinde bol miktarda C vitamini barındıran kış meyve ve sebzelerinin tüketimine ağırlık verilmesinin sağlık açısından büyük yarar sağlayacağını, bu vitaminin ayrıca grip virüsünün hücreye girmesini önlediğini sözlerine ekledi.

0 yorum: