2 Şubat 2008 Cumartesi

Gece yanığına dikkat

Halk arasında 'gece yanığı' olarak bilinen hastalığı sıcak hava ve floresan ışığı tetikliyor. Böcek sokması ile oluşan hastalığa Ege Bölgesi'nde çok sık rastlanıyor.

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermataloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neslihan Şendur, gece yanığı olarak bilinen hastalığı sıcak hava ve floresan ışığının tetiklediğini söyledi.
Şendur, halk arasında 'gece yanığı' olarak bilinen böcek sokması ile oluşan hastalığın Ege Bölgesi'nde çok sık rastlanan bir durum olduğunu bildirdi. Hastalığa neden olan böceğin gövdesinde bulunan 'paederin' adlı salgının, insanın vücuduna değdiği deri bölgesinde yanma hissi verdiğini belirten Şendur, bu böceklerin tarım alanlarında, ağaçlık bölgelerde, funda ve çalılıklarda yaşadıklarını, bu bölgelerdeki insanların hastalık riskini fazlasıyla taşıdığını vurguladı. Böceklerin akşamları floresan ışığına yöneldiklerini ve etrafında toplandığını ifade eden Şendur, şunları kaydetti:


"Böceklerin insanlarla teması da bu nedenle oluyor. Böcek, açık havada, floresan ışığı altında veya çevresinde oturan insanlara tesadüfi konar.

Böceklerin insanları ısırmadığı, sokmadığı bilinmektedir. Ancak deri yüzeyinden uzaklaştırmak amacıyla yapılan silkme hareketi ile cilde sürtünmesi sonucu böceğin savunma mekanizmasına bağlı olarak gövdelerinden 'paederin' içeren bir sıvı çıkarır.

Bu sıvı deride dermotaza neden olur. Toksinin deride etkili olabilmesi için böceğin deri üzerinde iken yaralanması veya ölmesi gerekir."

"Gül suyu ve pudra tedavisi yanlış"


Söz konusu böceğin Ege Bölgesi'nin bol güneşli, sıcak ve tarım bölgesi olmasından dolayı daha çok bu bölgelerde görüldüğüne dikkat çeken Şendur, yaş ve cinsiyet ayrımı olmayan hastalığın genellikle vücudun açık olan, giysilerle örtülmeyen bölgelerinde ortaya çıktığını belirtti.

Şendur, şöyle devam etti:

"Yaptığımız bir araştırmada 'gece yanığı' olarak tanımlanan hastalığın bölgede azımsanmayacak kadar sık olduğunu belirledik. Hastaların en çok yanma hissinden şikayetçi olduklarını, ancak nedeni konusunda bilgi sahibi olmadıklarını da tespit ettik.

Araştırmamızda hastaların söz konusu şikayetle yılda bir kez karşılaştıkları ortaya çıktı. Gece yanığı yaralarını iyileştirmek, yanma hissini azaltmak için gül suyu ve pudrayı karıştırarak yaraların üzerine sürmek son derece yanlış tedavi edici olmayan bir uygulama. Ama bu hastalıkla karşılaşanlar genelde bu yanlış uygulamayı tercih ediyor."

Korunma yöntemleri


Prof. Dr. Şendur, yaz aylarında bu tür böceklere karşı dikkatli olunmasını, yapay ışık kaynaklarının yarattığı bölgelerden mümkün olduğu kadar uzak durulmasını, aydınlatma aracı olarak sarı ışık kaynağının tercih edilmesi gerektiğini bildirdi.

0 yorum: