6 Şubat 2008 Çarşamba

Erkeklerde Erken Bosalma Bayanlarda Vajinusmus

Cinsel Tıp Derneği Başkanı Cem Keçe, Türkiye’de erkeklerin cinsel sorunu “erken boşalma”, kadınların sorununun ise “vajinusmus” olduğunu bildirdi.

Keçe, e-Cinsel Danışma Merkezi’ne yapılan başvurularda, erkeklerin erken boşalma sertleşme ve penis boyu sorunlarının, kadınlarda ise vajinismus, cinsel istekte azalma, ağrılı cinsel ilişki ve orgazm problemlerinin ilk sırada yer aldığını kaydetti. Türkiye’nin en çok konuşulan sivil toplum kuruluşu Cinsel Tıp Derneği, erken boşalan erkeklerin ortak özelliklerini açıkladı. Cinsel arzuları normal olan erkeğin isteğinden önce boşalmasına veya boşalmanın penisin vajinaya girmesinden 5 dakikadan daha kısa bir sürede olmasına erken boşalma yani “premature ejaculation” denildiğini belirten Cinsel Tıp Derneği Başkanı Cem Keçe, erken boşalan kişinin genellikle o an geldiğinde kendini tutamadığından yakındığını kaydetti. Erken boşalmanın bir cinsel yetersizlik değil sadece çözülmesi gereken bir sorun olduğunu ve çözümünün de basit olduğunu ifade eden Keçe, “Erken boşalma cinsel problem veya yetersizlik gibi görülse de aslında bir problem olmayıp bir cinsel uyumsuzluktur. Bu uyumsuzluk erkeğin, kadının boşalmasından önce veya kadına yetecek kadar beraber olamadan boşalması ile ortaya çıkar. Biz normal olarak ilişki süresini penis vajinada iken 5 dakika ve üstü olarak kabul ediyoruz. Yaptığımız çalışmaları ve istatistiklerin ortalama değerleri alınarak çıkardığımız sonuçlar boşalma süreleri için genel değerler olarak kabul edilebilir. Buna göre; penis vajinaya girmeden önce boşalma olursa ileri derecede erken boşalma, penis vajinada iken 1 dakika veya daha altı zamanda boşalma orta derece erken boşalma ve penis vajinada iken 1-5 dakika arası boşalma az derece erken boşalma olarak kabul edilir” dedi.

Erkeklerin cinsel sorunları arasında en yaygın olanının erken boşalma olduğunun altını çizen Keçe, erken boşalmanın temel belirtilerini şöyle sıraladı:

“Kontrolsüz bir şekilde boşalma, cinsel tatminde azalma, suçluluk, utanç duyma, kendinden nefret etme, hayal kırıklığı hissi, zamanla meydana gelen cinsel isteksizlik ve ilk boşalmadan sonra ikinci cinsel birleşme için ısrarcı olma.”

ERKEN BOŞALAN ERKEKLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Keçe, erken boşalan erkeklerde şu ortak özellikler bulunduğunu açıkladı:

“Erken boşalan erkekler hızlı yemek yerler, hızlı araba kullanırlar, her konuda aceleci davranırlar, çabuk sinirlenirler, kontrolsüz davranışları vardır, ya çok çabuk güvenirler ya da güven duymada zorlanırlar, kaygılı ruh halleri vardır, çocukluklarında babalarıyla sorunları vardır. Çocukluklarında yataklarını ıslatmışlardır, genellikle eğitim düzeyleri yüksektir, A tipi kişilik yapısına sahiptirler. Yani rekabetçi, sosyal alanda ve mesleğinde hırslı, dakik, güçlü ve etkileyici, sabırsız, aynı anda birkaç iş yapmayı seven, insanlara ve olaylara çabuk sinirlenen, onaylanmayı bekleyen, sorunlu bir dinlenme tarzı olan, daima telaşlı, ev ve iş dışında çok az ilgi alanı olan, duygularını saklayan, kendini ve başkalarını işlerini bitirmeye zorlayan gibi özellikleri vardır.” Sorunlu veya bozuk giden evliliklerde zamanla erken boşalma sorununun ortaya çıkabileceğini vurgulayan Keçe, erkeklerin boşalmasını hızlandıran nedenler ise şöyle sıraladı: “Genç olmak, romantik, içgüdüleri zayıf ve mantığıyla hareket eden erkek olmak, heyecanlanmak, uzun süren cinsel perhizler sonrası kurulan cinsel ilişkiler, partnerinin daha istekli olması, yeni evlenmiş veya hiç cinsel ilişkide bulunmamış olmak, cinsel ilişki yoğunluğunun azalması, cinsel birleşme esnasındaki gidip gelmelerin hızlanması, kaygılı ve sinirli ruh hali, aşırı istekli olmak veya aşırı cinsel isteğin verdiği gerginlik, eve günün stresinden bunalmış, yorgun ve sıkıntılı bir halde gelmek, performans anksiyetesi yani başarısızlık korkusu, partner olarak seçilmiş kadının cinsel isteksizliği, cinsel zevke önem vermeyen kadınlarla, hayat kadınlarıyla veya yakalanma korkusu olan bir ortamda kız arkadaşlarla yaşanan erken cinsel deneyimler, devamlı alışılmış partnerle değil de ek olarak başka bir partnerle ilişkiye girme, sertleşme bozukluğu olacağı endişesi.”

ERKEN BOŞALMANIN TEDAVİSİ
Erkeklerin boşalmayı ‘kontrol etmelerini bisiklete binmeye’ benzeten ve öğrenene kadar sıkıntı çekeceklerini ama bir kez öğrendiler mi bir daha unutmayacaklarını ifade eden Keçe, “Sonu belirsiz ve zaman sınırlaması olmayan bir cinsel aktiviteye erkekler yönlendirilmelidir. Böylece çiftler arasındaki yakınlık en yüksek düzeye çıkar ve bu yakınlık süreklilik kazanır. Örneğin buz pateniyle dans ederken, buz pistini sınırlayan hiçbir başlangıç ve varılacak son nokta veya bir işaret yoktur. Çiftler özgürce dans ederler. Önemli olan o anı yaşamaktır. Cinsellikte de önemli olan son noktayı düşünmeden telaşsız bir şekilde şimdiye ve duygularımıza yoğunlaşmaktır. Ayrıca yoğunlaşırken bedenimizin serbestçe hareket etmesine olanak tanırsak, cinsellik doğal bir şekilde gerçekleşir. Boşalma bir ateşleme mekanizmasıdır. Ateşleme başladığı zaman hiç kimse hiçbir şey onu durduramaz, bastıramaz, geciktiremez, denetim altında tutamaz. Yapılması gereken şey, ateşlenme noktasına gelmeden sistemi yavaşlatmak, durdurmak veya kontrol altına almaktır. Bu nedenle erken boşalmanın tedavisinde boşalma süresini uzatmak değil, kişiyi telaşsız bir birleşmenin getireceği sonsuz yakınlık duygusuna ulaştırmak, zamansız bir şekilde cinsel birleşme becerisini ve kalıcı olarak boşalma refleksi üzerinde istemli denetim sağlamayı öğretmek esas olmalıdır. Erkeğin ne kadar sürede boşaldığından çok, boşalmanın istendiği zamanda olması için; düşük uyarım ve heyecan düzeyinde cinsel aktiviteye devam edilmeli, aşırı heyecanlanıldığında sakinleşene kadar beklenmeli ya da yavaşlamalı ve sakinleştikten sonra yeniden cinsel aktiviteye başlanmalıdır. Bu sayede cinsel heyecanı arttırıp azaltma becerisini kazanıp, istemeden doruğa ulaşılan o noktadan uzak durma öğrenilebilir. Ama bu süreç içinde boşalmayı kontrol etmeyi öğrenirken ’sabırsız’ olunmamalıdır. Çünkü önemli olan heyecan düzeyi arttığında geri çekilmek gerektiğini anımsamaktır. Erken geri çekilmek, geç kalmış olmaktan her zaman daha iyidir. Boşalmayı kontrol etmeyi değil, boşalmanın istem dışı bir şekilde gerçekleştiği kaçınılmazlık noktasına ulaşmamak için heyecan düzeyimizi kontrol etmeyi öğrenmeliyiz” açıklamasında bulundu.

CİNSEL TIP DERNEĞİ’NDEN ÖNERİLER
- Açık havada dolaşın

- Heyecanlardan ve önyargılardan uzaklaşın

- Sık banyo yapın

- Sinir sistemini dinlendirici ortamlarda bulunun

- Her erkeğin bazen erken boşalabileceğini unutmayın, bu normaldir

- Erken boşaldığınızda her şeyi yitirdiğinizi düşünmeyin, önemli olanın partnerinizle birlikte olmak olduğunu ve her ikinizin de hoşuna giden bir şeyler yapabileceğinizi düşünün

- Eşinize karşı daima sağlıklı ve uyumlu düşünceler besleyin

- Cinsel birleşim öncesi aşk oyunlarını ciddiye alın

- Çift olarak birlikte orgazm olmayı arzulayın, bunun için daha önce bir işaret kararlaştırın ve zamanı gelince bu işaretten yararlanın,

- Psikoterapik yardım almaktan çekinmeyin

- Cinsel ilişkide kendinizi kanıtlamak zorunda hissetmeyin

- Herkesin cinsel sorunlar yaşayabileceğini unutmayın

- Sık sık çiş yapın ve çiş yaparken kendinizi tutup bırakın, böylece aşk kaslarınızı kontrol etmeyi öğrenebilirsiniz,

- Erkeklerin penisin baş kısmı ve çevresinin uyarılmasıyla büyük heyecan duyduğunu unutmayın

- Kendinizi yetersiz veya suçlu hissetmekte aceleci olmayın

- Yavaşça giriş yapın, penisi olanaklı olduğu kadar derine yerleştirin, hafif hareketlerle devam edin, fazla uyarıldığınızı duyumsadığınızda gidip gelme hareketlerini hemen durdurun, penisinizin başı içeride kalacak şekilde hızla geri çekin, sakinleşene kadar derin derin nefes alıp bekleyin.

- Cinsel ilişki sırasında hareketlerinize zaman zaman ara verin, heyecanınızı yatıştırabilmek için dinlenin ve dinlenirken duyguları alevlenen ve sabırsız duruma gelen partnerinizi okşayarak ve klitorisiyle oynayarak uyarmayı ihmal etmeyin,

- Her gece yatmadan önce, kendinizi kontrol ettiğiniz uzun bir cinsel birleşmenin hayalini kurun. Yapacağınız bu “fantezi modellemesi”, boşalmanın geciktirilmesini önceden planlamanızı kolaylaştıracaktır.

- Erkeklerin ilk birleşmede boşalma süresi daha kısadır, ikincisinde daha geç boşalırlar. Bu nedenle ilk birleşmede ön sevişme zamanını uzun tutun ve partnerinizin yeterince uyarılmasını sağlayın. İkincisin de ise partneriniz sizi daha çok uyarsın

- Eşinizle sorunlarınızı konuşun ve kesinlikle iletişim eksikliği gelişmesine izin vermeyin.
İHA

0 yorum: