6 Şubat 2008 Çarşamba

Bahar kronik yorgunluk habercisi

Bahar kronik yorgunluk habercisi

Baharın ilk ışıklarını hissettirmeye başladığı şu günlerde halsizlik,uykusuzluk ve sürekli dinlenme ihtiyacı hissetmek gibi şikayetleriniz arttıysa bunu mevsim değişikliği diye geçiştirmeyin,çünkü baharda kendini gösteren kronik yorgunluk birçok hastalığın habercisi olabilir.

Yorgunluk, sosyal ve teknolojik bakımdan hızla gelişen dünyada stres ve yoğun hayat temposunun bir getirisi… Üstelik halsizlik ve bitkinlik, süreklilik kazandığı zaman bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Güneşin yüzünü gösterdiği baharda tamamlayıcı tıp ve anti-aging uzmanı Hüseyin Nazlıkul un kronik yorgunluk hakkında verdiği bilgiler şöyle

-Kronik yorgunluğa neden olan faktörler neler? Kronik yorgunluk bir hastalık mıdır?
Yoğun iş temposu, stres, hava kirliliği, elektromanyetik kirlilik, sosyo-psikolojik yıpranmalar, uyku düzensizliği gibi etmenler, bedensel ve ruhsal yorgunluk hali yaratır. Bunun sonucunda vücut hem fiziksel hem de ruhsal olarak normal dengesinin dışına çıkar. Hem bağışıklık yani savunma sistemi yıpranır hem de vücudun dinamik olması gereken işlevlerinin aksamasına neden olur. Yani kronik yorgunluk kalp ve damar hastalıklarından Depresyona kadar geniş bir yelpazede pek çok hastalığın oluşması için uygun zemin hazırlar.

-Tamamlayıcı tıp çerçevesinde kronik yorgunluğu nasıl tedavi edilir?
Kronik ve bahar yorgunluğunun tedavisinde kullandığımız ozon, oksijen tedavisi, nöral terapi gibi yöntemler var. Özellikle ozon, oksijen ve magnetoterapi genel olarak hücre yenileyici etkisi, vücut hormon salınımların düzenlenmesiyle oluşan bir koruyucu ve tedavi edici yöntemdir. Bu teknikler vücudun enerji dengesini normal sınırlar içinde tutarak günlük performansı artırmaktadır. Böylece yorgunluğun zararlı etkilerinden vücudu arındırdığı gibi stres, uyku düzensizlikleri, unutkanlık, cinsel fonksiyon bozuklukları gibi sorunları da ortadan kaldırabilmektedir.

-Bahar yorgunluğunun önüne geçilebilir mi?
Yorgunluk sorunu olan kişilerde B ve C Vitaminlerinden, magnezyum, potasyum ve çinko desteğinden faydalanılır. Kendini sürekli yorgun hissedenler meyve ve sebze ağırlıklı beslenmeli. Günlük içilen su miktarı 3 litre civarında tutulmalı. İyi ve kaliteli uyku düzeni sağlanmalı ve gevşeme egzersizlerinden yararlandırılmalıdır. Rahatlatır düşüncesiyle aşırı alkole başvurmak yanlış olur.

0 yorum: