4 Şubat 2008 Pazartesi

Alkol uyuşturucudan tehlikeli

Alkol uyuşturucudan tehlikeli
Alkol ve tütünün, hint keneviri ve extacy gibi yasadışı uyuşturuculardan daha tehlikeli olduğu ortaya çıktı.

İngiltere'de yapılan ve sonuçları The Lancet dergisinde bugün yayımlanan bir araştırmada, sağlığa zararlı maddelerin tehlikesi, topluma verdikleri gerçek zarara göre yeniden derecelendirildi. Araştırmada alkol ve tütün topluma en çok zararlı 10 madde arasında yeraldı.

Araştırmayı yapan Bristol Üniversitesinden Profesör David Nutt ve arkadaşları, herhangi bir uyuştucunun topluma verdiği zararı derecelendirmek için üç ölçüt belirledi: Uyuşturucunun kullanıcıya verdiği fiziki zarar, bağımlılık yapma gücü ve kullanımının topluma etkileri.
Araştırmacılar iki uzman grubuna, bağımlılık konusunda uzmanlaşmış psikiyatristler, bilimsel ve tıbbi uzmanlık sahibi hukukçular ile polis yetkililerine, eroin, kokain, Ekstasi, amfetamin ve LSD dahil 20 farklı uyuşturucuya bu ölçütlere göre puan vermelerini istediler, alınan toplam puanları hesapladılar.
Hesaplamada eroin ve kokain en tehlikeli uyuşturucular olarak belirlenirken, onları uyku ilaçları ve sokakta satılan metadon izledi.Sıralamada alkol en zararlı 5. madde belirlenirken, tütün 9. oldu. Hint keneviri 11. sırada, Ekstasi ise listenin sonlarında yeraldı.
Nutt ve arkadaşları, bu sonuçlar üzerine ''alkol ve tütünün ''İlaçların Kötüye Kullanımı yasası dışında tutulmasının keyfi olduğunu'' savundular.
Nutt, ''bütün uyuşturucular tehlikelidir. Hatta insanların bildiği ve sevdiği ve hergün kullandığı uyuşturucular bile'' dedi ve insanların tehlikeler konusunda bilinçlendirilmesi için daha fazla eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

0 yorum: