19 Kasım 2009 Perşembe

Spor ve Beden Egitimi Nedir


Spor ve Beden Eğitimi

Beden Eğitimi Nedir

İnsan bütününü oluş­turan fiziki, ruhi ve zihni vasıfların bu­lunduğu yaşın ve genetik potansiyelin gerektirdiği verim gücüne ulaştırılması için bedeni aktiviteler ve oyun yoluyla yapılan faaliyetlerin bütünüdür.

Beden Eğitimi ve Sporda Ölçme: Bir sporcunun veya kullanıldığı aracın uygu­lama veya kullanım esnasındaki özellik­lerini belirleme ve bunları ölçme birimiy­le, sayı sembolleri kullanarak ifade etmedir.

Spor Nedir

Spor, vücudun organik direnicini artıran, sistemlerin fizyolojik kapasite­sini geliştiren, bu kapasiteyi koruyan ve devam ettiren bir uğraşıdır.
Spor yapmadan sürdürülen yaşamda sistemlerin faaliyetleri geriler. Ruhsal bunalımlar başlar. Boş zamanlardaki kötümser tutum ve davranışları ön plana çıkarır. Kötü alışkanlıklara zemin hazırlar.
Sistemli, yaşa uygun ve sürekli spor yaparak, sağlıklı, zinde ve güçlü kalmak, yüksek moral ile yaşamak mümkündür.

Spor şu amaçla yapılır;

• Tembelliği ve isteksizliği yenmek,
• İlgi duymayı geliştirmek,
• Streslerden uzaklaşmak,
• Vücudu çalıştırmak,
• Yaşlanmayı geciktirmek,
• Enerjiyi harcamak, boş zamanı değerlendirmek,
• Vücudun kapasitesini artırmak,
• Dolaşım sisteminin normal değerlerde çalışmasını sürdürmek,
• Sistemleri daha fazla çalışmaya hazırlamak,
• Refleksleri hızlandırmak,
• Hareket ve sinir sisteminin aktivitesini sürdürmek, artırmak,
• Kasların kasılma sürelerini azaltmak,
• Kendine güveni ve yaşama gücünü artırmak,
• Spor oyunlarını beceri haline getirmek ve uygulamaktır.
Spor, ileri yaş hastalıklarından olan dejeneratif eklem hastalıklarını önler. Kas, eklem ve sinir sistemi hastalıklarını rehabilite eder.

Spor Nasıl Yapılır

Spor Belli bir oyunun yapılması anlamında olmamalıdır. Spor oyunları özel tesis ve donanım gerektirdiğinden spor yapmayı engeller. Herkes için spor, anlayışı ile hareket ederek sporu yaygın hale getirmek mümkün olmuştur.

Yürümek, koşmak, tırmanmak, engebeli yollarda yürümek bireysel spor­lardır. Bu sporlar her yerde yapılabilir.

Açık havada hareket yapmak, yüzmek ve oyun oynamak spor için ye­terli bazı uğraşlardır. Evde her sabah 10-15 dakika vücut hareketleri yapmak iyi bir spordur.
Spor türü seçilirken vücudun değişik bölgelerine yönelik ve çok kas de­netimini hareket ettiren hareketler tercih edilir.

Gebelikte uterus kaslarının ve uterus bağlarının güçlenmesi doğumun kolay olması için gebelik döneminde önerilen sürelerde yürüyüş ve uygun spor yapılır. Yürüyüş ve spor sağlıklı doğum için gereklidir.

Yeni doğan bebeklere yaptırılan kol ve bacak hareketleri bebeğin spor ihtiyacını giderir. Bebeğin sağlıklı gelişmesini ve büyümesini kolaylaştırır.
Kitle sporlarından futbol, voleybol gibi oyunları izlemek de bir yönüyle spordur. Boş zamanın değerlendirilmesidir.

Spora önem veren uluslar, dayanıklı, dinç, zeki, çalışkan, disiplinli ve yetenekli fertlere sahip olur. Okullardaki beden eğitimi dersleri ve spor faa­liyetleri bireysel spora ve yukarıdaki amaca yöneliktir.

beden sağlık nedir, beden eğitim sistemleri nelerdir, beden eğitimi , beden eğitimi , beden eğitimi derslerinde sağlıklı yaşamak için neler yapmalıyız, beden eğitimi nedir, beden egıtımı nedır, beden eğitimi nedir yararları nelerdir, beden eğitimi ve sporun , beden eğitimi ve sporun faydaları, beden eğitimi ve sporun yararları, beden eğitiminde hareket ve çeşitleri, beden eğtimi, beden gücünü artırmak, beden ne amaçla yapılır, beden nedir, beden nedir spor nedir, beden sa, beden sağlığı nedir, beden sporunun faydaları, beden ve ruh sağlığı nedir, evde nasıl spor yapılır, faranşit belirtisi, insan isikli oyunlari, maranki cinsiyet belirleme, refleks hızlandırma, sağlıklı spo, sağlıklı spor ve beden eğitimi, sağlıklı yaşam ve beden eğitimi nedir, spor ve beden eğitiminin, spor ne amaçla yapılır, spor nedır, spor nedir? beden nedir?, spor ve beden eğiti, spor ve beden eğitimi, spor ve beden eğitiminin sağlık için faydaları, spor ve beden sağlıği, sporun amacı nedir, sporun v, sporun ve, sporun ve beden eğitimi faydaları nelerdir, sporun ve beden eğitiminin faydaları nelerdir, yenidoğan bebeklerde spor nasıl yaptırılır

0 yorum: