19 Kasım 2009 Perşembe

Emeklilikte Sağlıklı Kalmanın Yolları


Çalışmaya Devam Edin: Birçok insan, emekliliği, çalışma sünlerinin sona ermesi şeklinde yorumlar ve büyük bir heyecanla bu dönemi bekler. Yapılan araştırmalarda aktif çalışma hayatı sonunda emekli olduğunda part time çalışan insanların, diğerlerine göre çok daha sağlıklı olduğu görüldü.

Birçok insan, aktif çalışma hayatları sona erse ve emekli olsalar bile çalışmaya devam ediyor. Bunun çeşitli nedenleri var ama en önemli iki nedeni, maddi zorluklar ve can sıkıntısı. Her günü dolu dolu yaşamak ve süregelen işleri yapmak gibi asli görevlerden sonra bir anda evde tatil moduna geçen kişilerde boşluğa düşme olarak tanımladıkları bir hissiyat başlıyor. Kendilerini işe yaramaz hissetmeye başlıyorlar. Kesilen maaşları, etraftaki herkes çalışırken kendilerinin bir köşede oturmak zorunda kalmaları da zorlayıcı faktörler oluşturabiliyor. Bu neden artık emekli kişiler, çalışmayı tercih ediyorlar.

Emeklilerin de zamanlarını değerlendirebilecekleri ve maddi kazanç elde edebilecekleri yarı zamanlı (part-time) işler günümüzde çok rağbet görüyor. Böylece hem psikolojik olarak “bir işe yaramama” sendromundan kurtuluyorlar hem de emeklilikle birlikte gelen maaş kesintileri ve bazı haklardan edilen feragatlar, kendilerini ve bakmakla yükümlü oldukları kişileri zorlayıcı bir faktör olmaktan çıkıyor.

Yaşları 51 ve 61 arasında değişen 12.000 kişi ile altı yıl boyunca iki yıllık aralıklarla görüşmeler yapıldı ve sağlıkları, ekonomik durumları ve emeklilik günlerinin nasıl geçip geçmediğine dair sorular soruldu.

Ve insanların emekli olduktan sonra ya yarı zamanlı işlerde çalışmaya başladıkları ya da kendi işilerini kurup yorucu olmayan fakat aktif sayılabilecek işlerde çalıştıkları görüldü. Tam zamanlı ve yorucu işlerde çalışanlar da gözlemlendi ama azınlıktaydılar. Araştırma sonucunda çalışmayan insanların, çalışanlara oranla çok daha sık ve fazla şekilde sağlık problemlerinden şikayetçi olduğu, tansiyon, kanser, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklara daha az yakalandıkları görüldü.

İnsanlar emekliliğin iyi bir şey olduğunu düşünebilirler ama vücut ve akıl sağlıkları pek de öyle düşünmüyor! Vücut çalışmaya başladığında bunu artık bir hayat tarzı haline getiriyor. Emeklilikle birlikte bu tempo düşüyor. Takip edilmesi gereken günlük bir koşuşturma olmuyor. Yemekler artık belli saatlerde yenilmiyor, işe gidilmesi için yürünen yollar ve dolayısıyla günde yarım saat bile olsa yapılan sporlar artık yapılmıyor. Ve vücut hantallaşıp mutsuzlaşıyor. Maddi ve manevi eksikliklerden dolayı yorulan zihin de eşlik edince, emeklilik bir çöküş dönemine dönüşebiliyor. Ve içine girdikleri stres, hayatlarını oldukça zorluyor. Böylece hastalalıklar baş gösteriyor.

0 yorum: