30 Kasım 2009 Pazartesi

Soya için meme kanseri uyarısı

bilinçsiz tüketim, bitki karışımı, kanserden korunma, meme kanseri, soya, vitamin kapsülü takviyesi, vücut direnci
Uzmanlar, soyanın içindeki östrojen hormonuna benzer etkideki maddelerin, meme ve endometrium kanserlerine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Hacettepe Üniversitesi İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı ve Kanser Epidemiyolojisi Bilim Uzmanı Prof. Dr. İsmail Çelik, yazılı ve görsel basında kanserden korunmaya yönelik çok fazla haber yer aldığını, ancak çoğunun bilimsellikten uzak ve yanlış olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İsmail Çelik, bitkilerin, meyve ve sebzelerin bilinçsiz tüketilmesinin yarardan çok zarar verebileceğini, çeşitli organlarda hasara yol açabileceğini ya da kanser dışında başka hastalıklarının oluşmasına zemin hazırlayabileceğini belirterek, hekim tarafından tavsiye edilmediği sürece gıda takviyesinde bulunulmasının ya da beslenme şeklinin değiştirilmesinin kesinlikle uygun olmadığını bildirdi.

Kanserden korunmaya karşı ya da vücut direncini artırmak için çeşitli vitamin kapsülleri kullanılmasının ya da soya fasulyesi, havuç, gibi gıdaların çok tüketilmesinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek yerine meme, endometrium ve akciğer gibi bazı kanser türlerinin gelişmesine de neden olabileceğini öne süren Çelik, bitki karışımı ve vitamin kapsülü takviyesinin, koruyucu etkisinin saptanmadığını söyledi.

0 yorum: