7 Ocak 2010 Perşembe

İDRAR KAÇIRMA PROBLEMİ NASIL TEDAVİ EDİLİR ?


Türkiye'de 3 kadından birinde görülen idrar kaçırma problemi hakkında bilinmeyenler...


İdrar kaçırmanın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, “Aslında yaygın bir hastalık olduğu gibi konuşulmadığından ciddi bir sıkıntı teşkil ediyor. Kadınlar bu konuda erkeklere göre daha şanssız. Yapıları itibariyle idrar torbasındaki sarkıtlar ve değişiklikler kadınlarda daha sık görülüyor.” dedi.

Hassas bir konu
Esas olarak doktorlara düşen görevin idrar kaçırmanın şeklinin tipini hastalarda tespit ederek buna göre tedavi uygulamak olduğunu anlatan Kulaksızoğlu, “Ama bunun gerçekleşmesi de hastaların doktora başvurması gerekmektedir. Özellikle konunun hassasiyeti itibariyle kadınlar doktora gelmekten kaçınıyorlar. Bir ayıp veya korkulacak bir şeymiş gibi düşünülüyor. Oysaki bu hastalık tüm toplumda yaygın ve tedavi edilebilecek bir rahatsızlık. Yeter ki doktora başvursunlar."

Kurslar yardımcı oluyor
"Bizim yaptığımız bu konuda Konya bölgesin de bir çalışma var. Kadınlara yönelik özellikle büyükşehir belediyesinin düzenlediği bazı kurslar var. Bu kurslardan dikiş-nakış, dil kursu ve jimnastik kursu olsun çeşitli nedenlerle başvuran 18 ile 60 yaş arası kadınların idrar sorunlarını sorguladık. Burada şaşırtıcı bir şekilde idrar kaçırma şikâyeti olarak çok fazla olduğunu gözlemledik. Kadınlarda % 60’ın üzerinde idrar kaçırmayla karşılaştık."

Doktora başvuru oranı çok düşük
"Yaş ortalamasına bakılırsa 18 ile 60 arası. Aslında kadınların bu yaş arasında aktif oldukları yaş sınırıdır. Buna bakılırsa kadınların üç de ikisi idrar kaçırıyor. Çok ciddi bir sorun. Kadınlardan kaç tanesi doktora başvurdu diye sorduğumuzda % 10. Yani 600 kadından 60 tanesi doktora başvurmuştur."

Bilinçli değiliz
"Peki doktordan tedavi alma oranı nedir? Bu da daha da düşük %5. Ortaya çıkan nokta şu: toplum olarak bu konuda bilinçli değiliz. Bunun bilinçlenmesi gerekiyor, bunun ayıp bir şey olmadığını doktora gidip tedavi olmanın normal olduğunu nasıl başımız veya midemiz yandığı zaman doktora gidiyorsak idrar kaçırma şikâyetiyle doktora başvurmamız gerekmektedir. Bunu dışında yapılacak tedaviler önemli yine bu program kapsamın da kadınlara biz idrar tutmayı sağlayacak mekanizmaları kuvvetlendirmek üzere jimnastik programı başlattık bu jimnastik programın da kadınların kendi idrar problemlerini ele alması için özellikle o bölgeye yönelik çeşitli jimnastik hareketleri işte platez dediğimiz topla yapılan bazı hareketler öğretiyoruz bu hareketleri spor akademisinden hocalarımızla birlikte gerçekleştirişyoruz."

Tedavisi kolay
"Bununla beraber hastalarımızın evde de yapa bilecekleri jimnastik olarak programı var kendilerine veriyoruz. Bu şekilde altı haftalık bir program sonrası kendilerini kontrole çağırıyoruz ve oldukça olumlu sonuçlar alıyoruz. Şikâyetleri olan birçok hasta şikâyetlerinin azaldığını ve bu jimnastiklerden ciddi fayda gördüklerini fayda görmeyen ve hastalıkların daha ilerde olan hastalarımızda kaçırmanın tipine bağlı olarak gerek ilaç tedavileri gerek şu anda son derece yeni modern teknolojilerle yapılan on beş yirmi dakikalık müdahalelerle ameliyat sonrasın da engellenebiliyor.” diye konuştu.

Zedhaber-KONYA
(ensonhaber)

0 yorum: