UÇUCU YAĞLARIN KULLANIM ALANLARI
Uçucu yağlar otsu bitkiler ve diğer bitkilerin çiçeklerinden, odunlarından ve reçinelerinden elde edilen yüksek dereceli konsantrasyonlardır. Bu nedenle onların tesir alanı bilinerek kullanılmalıdır. Mukoza zarına ve gözlere katiyen değdirmemeli, ( ince deri, koltuk altı gibi..) çocukların yetişemeyeceği yerde saklanmalıdır.
Bu yağlar, amaca göre ya badem yağı, jojoba yağı, susam yağı gibi ciltten kolayca emilimi sağlayan sabit yağlardan biriyle belirli oranlarda karıştırılarak yada parfüm amaçlı ise alkolle seyreltilerek kullanılabilir. Bu yaygın kullanım alanları dışında;
1. Uçucuyağ lambalarında:
Uçucu yağlar, ismine uygun olarak kolayca havada zerrecikler halinde yayılabilirler. Bu özelliklerinden yararlanmak için özel olarak hazırlanmış lambalar bulunmaktadır. Seramikten yapılmış bu lambanın saat camı şeklindeki tabağına bir miktar su konup istenen uçucu yağdan 5-10 damla ilave edildiğinde, alttan mum alevi ile ısıtıldığından, yağ zerrecikleri bulunduğu ortama yayılır. Damla sayısı, oda büyüklüğü ve kullanılan uçucu yağın koku yayma gücüne bağlı olarak değişebilir.
Ortama yayılan uçucu yağlar, koku alma duyumuz yardımı ile algılanmakta ve beynimizde ilgili uyarılarda bulunmaktadır. Tüm bu uyarılar bilimsel bir yol olan Elektro-Ensefalografi ( EEG ) yöntemi ile çözülmüş ve uyarı grupları oluşturulmuştur. Uçucu yağları durumlarına göre oda havasını temizlemede, dezenfektede, haşerelerden korunmada ve ya tazelik-canlılık verici, rahatlatıcı, konsantre edici, neşelendirici olarak da kullanmak mümkündür.
Örneğin:
*Oturma yerlerinde: Itır çiçeği, bergamot, Libya, Semra çamı, portakal, turunç, gül, sedir, Hint limon otu, lavanta, mersin.
*İş yerlerinde: Hint limon otu, limon, bergamot, mersin, Semra çamı, melez lavanta.
*Çocuk odalarında: Kırpa paryası, rezene, mandalina, tarçın, portakal.
*Yatak odalarında: Fas turuncu, gül, lavanta, kananga, santal, portakal, sedir.
*Sigara içilen ortamlarda: Adaçayı, hin defnesi, ardıç, semra çamı, limon.
*Toplantı salonlarında: Gül, günlük hindistan, elemi.
2. Yüz ve vücut bakımı, masaj yağları:
Uçucu yağlar veya onların bir kaçının birleşiminden meydana gelen özel karışımlarının doğrudan cilde uygulanmaları yerine, daha önce bahsettiğimiz gibi badem, susam, jojaba, hawaii cevizi yağı gibi özellikle katkısız, soğuk pres ile elde edilmiş sabit yağlarla belirli oranda karıştırılmış formları uygulanabilir. Uçucu yağ- sabit yağ seçimi, karışım formu cilt tipine uygun olacak şekilde uzman kişilerce tespit edilip kullanılmalıdır.
DEFNE ESSENCIA farklı cilt tipleri için geniş seçenekler sunmaktadır.
*Masaj için: Lavanta, kuşdili, bergamot, limon, lipya, hint limonotu, semra çamı, ardıç, gül.
*Vücut bakımı: Portakal, bergamot, santal, sedir, turunç, gül, kır papatyası, ıtır çiçeği, yasemin.
*Hassas vücut bakımı: Yasemin, gül, kananga, santal, tarçın, tefarik.
*Yüz bakımı ( cilt tiplerine göre farklılık gösterir ): Fas turuncu, lavanta, yasemin, günlük hindistan, portakal ve kananga.
3. Banyo ilavesi:
Uçucu yağlar suda çözülmezler. Bu nedenle, banyolarda kullanabilmek için tabii dağıtıcılar ile karıştırmak lazımdır. Banyolarda kullanılan sentetik emulgatorların kullanılmamasını tavsiye ederiz. Bir kaşık sıvı bal, kaymak ve ya tuzu yağlarla karıştırıp, su dolu küvete dökerek “ kokulu banyolar “ kullanabilirsiniz. Uçucu yağlar sıvı sabun maddeleri ile ( köpük yapıcı ) birlikte de kullanılabilir. Sıvı sabun maddesinin bir çorba kaşığına 10-15 damla uçucu yağ koyarak güzel ve köpüklü bir banyo hazırlamak mümkündür.
*Dinlendirici banyo: Melisa, lavanta, turunç, gül ağacı, ıtır çiçeği, sedir, portakal.
*Özel bir banyo: Fas turuncu, mandalina, santal, gül, yasemin.
*Ferahlatıcı ( canlılık verici ) banyo: Hint limon otu, lipya, bergamot, kuşdili, limon, ardıç, mersin.
*Günlük stresi atmak için banyo: Kanaga, santal, Fas turuncu, tefarik.
4. Koku hazırlamak için:
Sabit yağlarla uçucu yağlar birbirleriyle uyum sağlayacak şekilde ve belirli oranda karıştırılarak da kullanılabilir. Örneğin ; Jojoba sabit yağı kokuyu uzun süre vücutta tutması ve kokusunun nötr olması, ayrıca cildi besleyici özelliğe sahip olmasından dolayı sık kullanılır. Karışım oranı örneğin; 10 ml. Jojoba yağına 15 damladır ( %7 ).
5. Mutfaklarda:
Belirli uçucu yağları kek ve pastalarda bazen de tatlılarda özelliklede içeceklerde kullanmak mümkündür. Çok yoğun lezzette oldukları için kullanılacak miktar çok iyi ayarlanmalıdır. Zeytin yağı, bal, kaymak ile karıştırılarak kullanılmasında mümkündür. Ancak iki uçucu yağdan fazla karışıma gidilmemelidir.
6. Enhalasyon ve kompres:
Bu gibi tedavi amaçlı kullanım şekli, miktarı ve müddeti, yalnız doktor ve ya müsaadeli bir aromaterapistin kontrolü altında yapılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder