Sayfalar

25 Aralık 2007 Salı

ÇİMLENDİRME

ÇİMLENDİRME

Taze ürün beklemek için baharı beklemeye gerek yok. Günlü gereksinimi karşılayacak kadar taze ürünü evde ufak çapta ve basit bir tarzda elde edebiliriz.

Her tohumda uyanmaya hazır bir enerji vardır. Tohumdaki enerjiyi aktif bir duruma getirmek için biraz su, biraz ısı, biraz da dikkat yeterlidir. Enerji kaynakları gittikçe azalmakta, soluduğumuz hava kirlemekte, yenen besinlerin değeri düşmekte. Bu olumsuz etkenler karşısında bedenin gereksinimini karşılayacak kadar yeni bir enerji kaynağı aramaya değer. Uzmanlara göre besinin değerini artırmanın en kısa yolu, bazı bitkileri çimlendirmektir. Vitaminler üzerindeki araştırmalarıyla tanınan Prof. Stepp, B1 vitaminin ensülin hücrelere ulaşmasını kolaylaştırarak şekeri düşürdüğünü ileri sürer. Her ne kadar açıklaması daha yapılmamışsa da, E vitaminin de benzer etkileri görülmüştür. Çimlendirilmiş buğday bu vitaminlerin özelliklerini bünyesinde topladığından, şeker hastalarına büyük yarar sağlayabilir. Günde 5-6 çorba kaşığı çimlendirilmiş buğday yiyen şeker hastalarının kan ve idrarında şekerin düştüğü görülür. Böylece kullanılan ensülin miktarı azaltılabilir. Kabızlıktan şikayetçi olanlara da salık verilir, çünkü kepeği bağırsakta bir "süpürge" vazifesini görür.

Eğer zihnen yorgunsanız, çocukların büyümesiyle ve gelişmesiyle ilgileniyorsanız, hamile iseniz, doğan çocuğunuzu emzirmek istiyorsanız, hastalıktan yeni kalkmışsanız çimlendirilmiş buğdayı unutmayın. Pek az besin maddesi çimlendirildiğinde böylesine değişebilir. Bu değişme aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.


100 gram Fosfor Magnezyum Kalsiyum
Kuru Tohum 423 133 45
Çimlendirilmiş Tohum 1050 342 71
Beyaz Ekmek 86 0.5 14
Has Buğday Ekmeği 200 90 50
Yenmesi gereken normal günlük miktar 1-3 tatlı kaşığı dolusudur. Başlangıçta 2-3 hafta bu miktarı aşmamalı. Bu kür 2-3 ayda bir tekrarlanabilir. Bu besin çok enerji verdiğinden, gergin ve sinirli olanlar sakınmalıdır. Çimlendirilmiş buğdayı salataya, çorbaya, yemeklere, buğdaydan yapılmış bir bulamaca katarak yiyebilirsiniz. Çimlendirilmiş buğdayın yapımını öğrenmek için ekolojik yemek linkimizi tıklayabilirsiniz.

Kaynaklar: Bitkisel Protein ile Beslenme (Müheyya İzer)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder